Međunarodni centar za djecu i omladinu: Izložba "Stećci"

Radiosarajevo.ba
Međunarodni centar za djecu i omladinu: Izložba "Stećci"
Facebook / Rad Adisa Fejzića

U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu, 10.05.2018. godine Novo Sarajevo, održat će se izložba „ Stećci“, u sklopu manifestacije obilježavanja Dana općine Novo Sarajevo.

Izložbu organizira Fondacija Stećak, na kojoj će biti predstavljen autori Adis Fejzić ADDIS A.E.F. i Senad Šabović.

ADDIS A.E.F. će se predstaviti sa 4 djela sa njegove izložbe MAKKAM predstavljene povodom obilježavanja 100 godina od rođenja Maka Dizdara.

Senad Šabović će predstaviti 20 replika stećaka koji su dio stalne umjetničke postavke Fondacije Stećak u Bosni i Hercegovini.

Na izložbi će se široj javnosti, po prvi put predstaviti originalni popis stećaka u rukopisu, koji je sprovođen na području cijele Bosne i Hercegovine, a i na području Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Na izložbi će biti predstavljen popis stećaka koji se odnosi na teritoriju općine Novo Sarajevo, a koji je priveden kraju 1969. godine. Popis je djelo našeg najistaknutijeg naučnog istraživača stećaka Šefika Bešlagića, a također će biti postavljene 32 crno bijele fotografije u originalu, koje je ovaj naš velikan sačinio na terenu u periodu od 1952. pa do 1956. godine.

Popis stećaka, kao i fotografije do sada nisu izlagani u javnosti i dio su privatne zbirke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije