Dah prošlosti i sadašnjosti: Otvorena izložba 'Između svjetla i tame - edicija 2' Nele Hasanbegović

1
Radiosarajevo.ba
Dah prošlosti i sadašnjosti: Otvorena izložba 'Između svjetla i tame - edicija 2' Nele Hasanbegović
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Između svjetla i tame-edicija2, izložba Nele Hasanbegović

U Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu danas je otvorena samostalna izložba Nele Hasanbegović 'Između svjetla i tame - edicija 2' .

Ovom izložbom umjetnica je obilježila primitak prvog laureata - povelje za najzreliji umjetnički izraz "Vladimir Vojnović" i dvadeset godina karijere.

Na otvaranju izložbe govorila je Elma Alić-Šobot, direktorica škole.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

'Između svjetla i tame-edicija2' Nele Hasanbegović sutra u Sarajevu

'Između svjetla i tame-edicija2' Nele Hasanbegović sutra u Sarajevu

"Nela je kiparica koja ima svoj stav, specifičan pogled na svijet, suptilnost i gracioznost. S ovom izložbom ušla je u prostor i reagovala sa materijalom koji joj je najviše odgovarao. To su jednostavne niti s kojima je puno rekla. Znamo svi šta su niti i šta simboliziraju - zadani pravac u životu, a vrlo često možemo da se zapletemo o niti", kazala je Alić-Šobot.

Prostor u kojem je otvorena izložba za autoricu ima posebnu simboliku, na ovom mjestu se školovala i tu je krenula njena umjetnička karijera. Posebna područja njenog istraživačkog interesovanja su trodimenzionalna i intermedijalna umjetnost. Njeni umjetnički radovi su realizirani kao instalacije, video radovi, fotografije i performansi. Njena raznolika umjetnička praksa obilježena je konceptualnim i provokativnim pristupom - koji istražuje odnos između kulturnog pamćenja i identiteta, roda, prostora, arhitekture, nadzora i kontrole - pretočena u djela koja propituju značenje stvaranja umjetnosti, dvosmislenost jezika, ograničenja i mogućnosti.

"Obično svoje radove nastojim zasnovati na saradnji prostora i same forme. Danas ste u prilici vidjeti jednu specifičnu svjetlosnu instalaciju, koja u potpunosti korespondira sa samim prostorom. Ovdje sam se igrala sa svjetlošću i sjenom, sa materijalima koji su dah sadašnjosti kao što su UV rasvjeta ili materijalima koju su dah prošlosti kao što je konac. Igra između svjetla i tame.

Između svjetla i tame-edicija2, izložba Nele Hasanbegović
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Između svjetla i tame-edicija2, izložba Nele Hasanbegović

Kroz simboliku samih materijala otkrila sam idejnu nit, koja je važna za mene. Uvijek je važno ostaviti prostor za publiku, važno je da posjetitelj kreira samostalno mišljenje. Glavna okosnica jeste nit koja iz prošlosti ide ka sadašnjosti i budućnosti, ona je ta koja vezuje. Poprilično je apstraktno zasnovan sam rad tako da ostaje veliki prostor za samostalnu interpretaciju", rekla je Nela Hasanbegović.

Dvosmislena, izravna te prožeta historijskim, političkim i društvenim referencama, njena se umjetnost nikada ne suzdržava od uspostavljanja kritičkog odnosa sa mjestima na kojima je izložena, materijalima od kojih je napravljena, i ulogom gledaoca i stvaraoca.

Izložba Nele Hasanbegović bit će otvorena do 10. novembra, u terminu od 10 do 14 sati u Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Između svjetla i tame-edicija2, izložba Nele Hasanbegović
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Između svjetla i tame-edicija2, izložba Nele Hasanbegović

O autorici izložbe

Nela Hasanbegović je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu završila osnovne i magistarske studije kiparstva. Trenutno je kandidatkinja na doktorskom studiju umjetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, i interdisciplinarnom doktorskom studiju na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Izlagala je na više od 130 međunarodnih i domaćih kolektivnih i 20 samostalnih izložbi, a njena djela su uvrštena u muzejske i privatne kolekcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije