Čuvar historije Bosne i Hercegovine: Zemaljski muzej danas slavi 135. rođendan

2
Radiosarajevo.ba
Čuvar historije Bosne i Hercegovine: Zemaljski muzej danas slavi 135. rođendan
Foto: Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa. Samom osnivanju prethodio je dug period u kojem su brojni pojedinci ili grupe intelektualaca ukazivali na potrebe za jednom takvom ustanovom.

Bosna i Hercegovina, kao jedna od još uvijek neistraženih zemalja Balkana, privlačila je radoznalost mnogih naučnika, naročito onih iz Austro-Ugarske, ali i kvazi naučnika, što je već prvih godina okupacije rezultiralo raznošenjem spomenika kulture iz naših krajeva. To je doprinijelo poduzimanju konkretnijih mjera u cilju ostvarivanja dugo prisutne ideje o osnivanju muzeja, što se ogledalo u osnivanju Muzejskog društva nakon čega je 1. februara 1888. godine Zemaljska vlada osnovala Zemaljski muzej za Bosnu i Hercegovinu.

Budući da je prostor u kome je Muzej bio prvobitno smješten uskoro postao suviše skučen i nepogodan, 1908. godine pristupilo se izgradnji novih zgrada. Gradnja je završena 1913. godine, a Muzej otvoren za javnost 4. oktobra iste godine.

Zemaljski muzej BiH ima jedinstvenu mogućnost učešća u izložbi "The First Kings of Europe" u SAD-u

Zemaljski muzej BiH ima jedinstvenu mogućnost učešća u izložbi "The First Kings of Europe" u SAD-u

Sve posjetioce očekuje bogat program, a vrijedni kolektiv je izdvojio samo neke stvari: 

10:00–19:00 sati Prodaja muzejskih publikacija po sniženim cijenama (50%)

10:00–11:00 sati Dani otvorenih vrata biblioteke ZMBiH – razgledavanje depoa uz prateću izložbu o Glasniku ZMBiH (1. TERMIN)

11:00–12:00 sati Promocija Glasnika ZMBiH, Sveska za Prirodne nauke broj 39 (promotori: Prof. dr. Dalibor Ballian i dr. sc. Dražen Kotrošan)

12:00 sati Otvorenje izložbe „Before It's Gone“, u suradnji s Academy VII

12:00–13:00 sati  Sarajevska hagada (1. TERMIN)

13:00–14:00 sati Promocija Glasnika ZMBiH, Sveska za Etnologiju broj 51 i studije Sevdalinka – od prve vijesti do savremenih pjevača, uz muzički program ansambla alteRatio
(promotori: dr. Tamara Karača Beljak, dr. Sead Šemsović, dr. Nirha Efendić i mr. Lebiba Džeko)

17:00–18:00 sati Radionica za djecu „Sevdalinka kroz historiju Bosne i Hercegovine“ (broj učesnika 10-15, uz prethodnu prijavu putem Facebook profila Muzeja)

18:00–19:00 sati Dani otvorenih vrata biblioteke ZMBiH – razgledavanje depoa uz prateću izložbu o Glasniku ZMBiH (2. TERMIN)

19:00 sati Otvorenje izložbe „Zaštita naslijeđa za izgradnju mira“ Fondacije ALIPH

20:00–21:00 sati Sarajevska Hagada (2. TERMIN)

Ulaz je slobodan!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije