Čudesna predstava: Uskoro online premijera Baleta "Sami/Zajedno"

Radiosarajevo.ba
Čudesna predstava: Uskoro online premijera Baleta "Sami/Zajedno"
Foto: NPS / Sami/Zajedno

U protekla dva mjeseca dva koreografa i 15 plesača, iz Sarajeva i New Yorka, uspjeli su preko Atlantskog okeana stvoriti djelo "Sama / zajedno", koje će biti premijerno prikazano 15. jula, putem Facebook premijere u 21 sat, a zatim će biti dostupni na Facebooku, Instagramu i YouTubeu.

Riječ je o virtuelnoj saradnji Baleta Narodnog pozorišta SarajevoCarolyn Dorfman Dance zajednice.

Kako je saopćeno iz Narodnog pozorišta Sarajevo, do ove virtualne suradnje došlo je zbog toga što je koronavirus zaustavio svijet, i za mnoge je značio i gubitak posla. Posebno su bili pogođeni i umjetnici jer su nastupi otkazani nastupi, probe prekinute.

"Ovaj novi način života značajno je utjecao na koreografe. Njihov prostor i okruženje za njihove kreacije i rad postali su stanovi i kuće. Njihovi osnovni alati - plesači - sada su se nalazili na ekranima njihovih telefona i računala.
Ali, u vrijeme velike nesigurnosti i fizičkog distanciranja, dva “umjetnička prijatelja” prešla su hiljade kilometara kako bi stvorila djelo koje jača, ujedinjujuću moć plesa i trijumf ljudskog duha", istaknuto je.

Carolyn Dorfman, umjetnička voditeljica Carolyn Dorfman Dance sa sjedištem u New Yorku / New Jersey, i Belma Čečo Bakrač, baletna koreografkinja Sarajevskog baleta Narodnog pozorišta sa sjedištem u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, zatražili su od svojih plesača da rade međusobno i s njima koreografirali djelo koje slavi njihovu zajedničku vezu.

"U ovim najizazovnijim vremenima kada se kroz tunel vide samo tragovi svjetlosti, Carolyn Dorfman Dance želi biti jedno od tih svjetala", rekla je Carolyn Dorfman.

„Naši su plesači još uvježbavali, naši obrazovni programi nastavili su putem interneta, a kreativni duh procvjetao je. Naše prijateljstvo sa Sarajevskim baletom počelo je 2015. i svake godine postaje sve jače. Oduševljeni smo što gradimo na ovom partnerstvu unatoč preprekama fizičke udaljenosti i pandemije", dodala je.

Koreografkinja Baleta Belma Čečo Bakrač je istakla da je ples umjetnička forma koja ne poznaje granice, države, kontinente, spol, socijalni status, rasno razlikovanje ili religiju.

“To je umjetnost koja nas ujedinjuje i koja je dovela do tog partnerstva između baleta NPS Sarajevo i Carolyn Dorfman. Rad s prijateljima u inozemstvu pomaže nam da nadiđemo osobni i profesionalni poremećaj koronavirusa" istakla je.

Carolyn Dorfman Dance poznata je po emocionalnoj rezonanci i umjetničkoj izvrsnosti kako u svojim nastupima, tako i po interakcijama s publikom, studentima i zajednicom.

Društvo čini jedanaest multietničkih, talentiranih plesača, među kojima su Samantha Altenau, Jarred Bosch, Nina Chong-Jimenez, Caroline Dietz, Quincy Dow, Lara Friedman-Kats, Brandon Jones, Kaila Moses, Robert Rubama, Katlyn Waldo i suradnik Umjetnički voditelj Jacqueline Dumas Albert. Ovaj projekt također uključuje pripravnika za obuku, Martin Austin.

"Sama / zajedno" koristi glazbu suvremene sarajevske skladateljice Svjetlane Bukvić, koja je sastavila dva djela iz Dorfmana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije