Cinema City najavljuje: Film o legendarnom Zabranjenom pušenju

Radiosarajevo.ba
Cinema City najavljuje: Film o legendarnom Zabranjenom pušenju
/ Film o bendu Zabranjeno pušenje
Sjajni dokumentarni film o priči tri pokretača mega popularne sarajevske rock grupe i Top liste nadrealista od doba raspada bivše Jugoslavije do danas konačno kreće u kino distribuciju po BIH.

Svečana pretpremijera filma najavljena je za srijedu, a već od četvrtka film o legendarnom bendu možete gledati na redovnom repertoaru Cinema Cityja

Sejo Sexon, Nele Karajlić i Zenit Đozić tri su prijatelja iz sarajevskog naselja Koševo koji su krajem 70-ih i početkom 80-ih kreirali nešto što će narasti u jedan od najvećih muzičkih, kulturnih i multimedijalnih fenomena bivše Jugoslavije.

Rock grupa Zabranjeno pušenje i Top lista nadrealista  su i dan danas ostali urezani u modernu istoriju bivše države i današnje Bosne i Hercegovine i predstavljali su od svojih početaka do danas vrstu urbane bune i protesta te satiričnog pogleda na društvenu svakodnevnicu i kroz muziku i kroz pokret Nadrealista.

Priča o nastanku, rastu i dolasku do vrha popularnosti i na kraju do raspada prijateljstva i grupe Zabranjeno pušenje je smještena u širi kontekst raspada bivše Jugoslavije i rata u Bosni i Hercegovini a ispričana je nepristranim pogledom i naracijom autora filma, Gianluce Loffreda.

Poznati italijanski dokumentarista ističe kako ga je priča o fenomenu Zabranjenog pušenja od početka oduševila i kao autora i kao istoričara: "Sa Zabranjenim pušenjem me upoznao Andrea Postiglione, italijanski novinar i filmaš, i njihova me priča natjerala da se ponovo sjetim slika iz svog djetinjstva. Kada sam prvi put upoznao Seju Sexona, Neleta Karajlića i Zenita Đozića pronašao sam ključ naracije istorije. Prijateljstvo, muzika i promjene u ljudima su perspektive iz kojih ja mogu gledati na istoriju bivše Jugoslavije. To je film o trojici prijatelja koji su postali rock zvijezde u vremenu značajnih istorijskih dešavanja."

Vrlo uspješni festivalski život, sjajni dokumentarni film o jednom vremenu, muzici, pokretu i ljudima koji stoje iza njega započeo je specijalnom projekcijom na Sarajevo Film Festivalu ove godine a od tada je prikazan sa nepodjeljenim hvalospjevima kritike i uz ovacije publike i na programu festivala u Tuzli i Mostaru.

Film će se na početku svoje regionalne kino distribucije od 22. decembra naći na redovnom repertoaru sarajevskog multiplexa Cinema City te naknadno obići sve kino dvorane u BiH a nakon toga i zemalja regiona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije