Četvrti Austrijski bal u Vijećnici: Više od 700 umjetnika širom Evrope dolazi u Sarajevo

0
FENA
Četvrti Austrijski bal u Vijećnici: Više od 700 umjetnika širom Evrope dolazi u Sarajevo
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Četvrti Austrijski bal u Sarajevu, press konferencija

Četvrti Austrijski bal u Bosni i Hercegovini bit će održan 8. juna u jednom od najljepših objekata regiona, sarajevskoj Vijećnici. Balsku bajku uveličat će 700 umjetnika iz Evrope, pijanista Rober Verner, a po prvi put nastupit će i Sarajevska filharmonija.

Na konferenciji za medije predstavljen je bogat repertoar, a zadovoljstvo što se balska tradicija nastavlja izrazila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, te ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Karić je najavila da više od 700 umjetnika širom Evrope dolazi u Sarajevo kako bi Sarajlijama, Bosancima i Hercegovcima, gostima iz regiona i Evrope ponudili novi sadržaj koji će obogatiti kulturnu scenu Sarajeva i cijele domovine.

Započinjemo Bajram pjesmom 'Nek mirišu avlije, nek se svako raduje...'

Započinjemo Bajram pjesmom 'Nek mirišu avlije, nek se svako raduje...'

"Prilika je ovo da još jednom pokažemo kako je naše Sarajevo srce Bosne i Hercegovine i kako je Bosna i Hercegovina srce Evrope. Mi Evropi pripadamo i geografski i kulturološki i ovo je samo još jedna lijepa prilika da se prisjetimo kako su uživalo u Vijećnici", kazala je Karić.

Austrijska ambasada u BiH je i ove godine pružila podršku organizaciji sarajevskog bala.

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope: Svečani koncert Sarajevske filharmonije u Vijećnici

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope: Svečani koncert Sarajevske filharmonije u Vijećnici

"Ovaj bal treba da bude simbol uskih veza Austrije i BiH te simbol povezanosti glavnih gradova Beča i Sarajeva. Treba da bude pozitivna poruka građanima BiH da bar jedno veče mogu zaboraviti na svakodnevne brige", poručila je Hartmann.

Također je i ambasador Sattler rekao da je kultura važan aspekt Evropske unije, jer kultura i umjetnost najlakše povezuju ljude.  

"Iako sam rođeni Austrijanac i uživao sam u tradiciji balova, ali ovaj sarajevski bal je za mene nešto posebno. Ovo je prilika da brojni gosti mogu da prisustvuju Austrijskom balu u najljepšem objektu u cijelom regionu - Vijećnici", istakao je Sattler.

Ovaj mega projekt, Austrijski bal u BiH, moguć je samo uz veliku posvećenost, a tog velikog posla prihvatilo se Udruženje Austrijski bal u BiH.

Predsjednica tog Udruženja Zinaida Jamakosmanović je najavila da će te večeri, od 20.00 sati pa sve do jutarnjih sati do 03.00 biti upriličen program, a između ostalih nastupit će prvak opere Narodnog pozorišta Sarajevo, dobitnik brojnih nagrada i priznanja i bariton Marko Kalajanović iz Srbije.

Učešće na balu uzimaju i plesni par Lovro Petraković iz Hrvatske i Adriana Glowacka iz Poljske koji nastupa na međunarodnim turnirima pod našom zastavom, Sensual bachata s El Panuelo koreografijom, KUD Jedinstvo iz Splita s tačkom Hrvatskog salonskog kola, Bella Arte iz Sarajeva.

Plesnu salsa tačku Mambo Madness predstavljaju dvije plesne grupe Baila Conmigo i La Negrita iz Splita, koji će koreografiju Corte el Bonche izvesti prvi put u Evropi.

"Gala Nacht će se održati u sarajevskoj Vijećnici, u 20.00 sati kada se očekuje dolazak na crveni tepih, nakon čega će se gostima uputiti riječi dobrodošlice. Trajanje programa je planirano do tri ujutro. Dress code ove godine bit će kao i za svaki prethodni bal - za dame duga balska, tj. haljina do ispod koljena, a za gospodu frak, crno odijelo, smoking i leptir mašna", podsjetila je Jamakosmanović.

Karte se mogu kupiti na stranici Kupikartu.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije