Čestitamo, Violeta Smailović Huart: Neobičan koncert u Sarajevu privukao pažnju građana i turista

2
Radiosarajevo.ba
Čestitamo, Violeta Smailović Huart: Neobičan koncert u Sarajevu privukao pažnju građana i turista
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba / Koncert Violete Smailović-Huart

U organizaciji Udruženja Musica Ad Hominem u četvrtak, 15. gugusta održan je nesvakidašnji koncert pod nazivom "Muzika na žici u vašoj ulici". Mnogobrojni turisti, slučajni prolaznici, posjetitelji kafića i restorana, kao i stanari Štrosmajerove ulice imali su priliku uživati u klasičnoj muzici, na ne baš klasičan način.

Naime, u jednom trenutku muzika iz kafića je zastala, a začuo se Bachov Adagio u interpretaciji naše, internacionalno priznate violinistice Violete Smailović-Huart, koncertmajstorice Sarajevske Filharmonije. Mnogi će se sjetiti njenog maestralnog nastupa na nedavnom historijskom koncertu Sad je drugačije kojim je dirigovao Maestro Zubin Mehta kada je u Sali Narodnog Pozorišta na zatvaranju 100-te sezone Sarajevske FIlharmonije izvela violinski koncert P.I. Čajkovskog.

Sinoć je, u sasvim drugačijem ambijentu, Smailović nakon izvedbe Bacha interpretirala djela Kreislera, Bartoka, te muziku svoga oca, Avde Smailovića. Muzički performans završio je izvedbom dijela inovativnog, audiovizualnog djela MUSIC PATCHWORK koje je kreirala u saradnji s višestruko nadarenim sarajevskim rediteljem Nedžadom Begovićem.

Cristiano Ronaldo se pošteno obrukao: Svi pričaju o njegovom neslavnom potezu

Cristiano Ronaldo se pošteno obrukao: Svi pričaju o njegovom neslavnom potezu

"Volim raditi na projektima koji su pomalo 'out of the box', bilo da se radi o kreaciji konceptualnog  djela Music Patchwork ili o interpretaciji klasične muzike za slučajne prolaznike, a svirati na balkonu ulice u kojoj sam rođena poseban je poklon mom Sarajevu", izjavila je Smailović.

Ovaj koncert je jedan u nizu koncerata iz ovogodisnjeg ciklusa "Muzika na žici",a iz Udruženja Musica Ad Hominem su nam obećali još dva ovakvo neobična koncerta do kraja jeseni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije