Café Levante: U četvrtak koncert Aleksandre i Vojislava Ivanovića u sarajevskom BKC-u

0
Radiosarajevo.ba
Café Levante: U četvrtak koncert Aleksandre i Vojislava Ivanovića u sarajevskom BKC-u
Foto: BKC / Aleksandra i Vojislav Ivanović

"Café Levante" je naziv koncerta koji će biti održan u četvrtak, 12. januara, s početkom u 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru KS.

Sarajevskoj publici će se predstaviti Aleksandra Ivanović koja će izvesti bogat program starijih i novijih kompozicija Vojislava Ivanovića za solo gitaru, od kojih i jednu svjetsku premijeru, a kao gosti nastupit će sa njom i Levante Guitar Duo (kojeg čine svjetski renomirani gitaristi Aleksandra i Vojislav Ivanović) i bh pijanista Bartolomej Stanković sa najnovijom kompozicijom za klavir i gitaru. Na repertoaru će biti muzika koju je komponovao Vojislav Ivanović.

Aleksandra i Vojislav Ivanović njeguju jedinstveni repertoar originalne muzike i aranžmana Vojislava Ivanovića – impresije džeza, tradicionalnih i klasičnih „standarda“ posebno napisanih za duo. Sve je to komponovano, ali ponekad i improvizovano. U svijetu klasične gitare i njene baštine ova muzika istražuje uticaje raznovrsnih muzičkih stilova, sa istoka i sa zapada, stvarajući novi „Levantin“ entitet.

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Sarajevo: Marko Louis u prepunom BKC-u izveo najljepše pjesme i poklonio ljubav

Sarajevo: Marko Louis u prepunom BKC-u izveo najljepše pjesme i poklonio ljubav

Levante Guitar Duo je započeo muzičko putovanje 2008. godine i od tada je nastupao na velikom broju festivala i u značajnim dvoranama Njemačke, Francuske, Švajcarske, Španije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH. Njihov CD "Levantinsko Putovanje" pobrao je izuzetno pozitivne kritike stručnjaka i publike, kako profesionalaca tako i ljubitelja muzike.

Ulaz na koncert je slobodan.

Aleksandra Ivanović

Aleksandra Ivanović, rođena 1989. godine u Beogradu, završila je odsjek klavira u OMŠ “Vojislav Vučković“.  Uporedo, završava i odsjek klavira u OMŠ “Stevan St. Mokranjac“, zatim i odsjek gitare u OMŠ “Josif Marinković“.  Diplomirala je 2012. godine na FMU u Beogradu odsjek gitare u klasi Vere Ogrizović, u istoj klasi završava i master studije. Učesnik je i osvajač brojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima kao što su: Naissus Guitar Fest, International Guitar Festival Leskovac, i Guitar Art Summer Fest.

Dobitnik je prestižne stipendije Fonda za Mlade Talente Republike Srbije. Najznačajniji nastup ostvarila je sa orkestrom ”Camerata Serbica" pod upravom Bojana Suđića kao solista u pjesmama E. A. Poa i premijernom izvođenju dvostrukog koncerta "Concerto di Mare Nostrum". Vrhunac izvođačke karijere predstavljaju njeni nastupi sa Duom Levante u SAD gdje je u okviru 3 turneje održala preko 30 koncerata u 8 saveznih država Amerike. Od 2013. godine profesor je u muzičkoj školi ”Petar Stojanović” na Ubu.  2021. Godine izabrana je za višeg asistenta na odsjeku gitare Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Jedinstvena multimedijalna izložba Džejlane Karaman-Pašić u sarajevskom BKC-u

Jedinstvena multimedijalna izložba Džejlane Karaman-Pašić u sarajevskom BKC-u

Vojislav Ivanović 

Rođen je u Sarajevu, diplomirao je i magistrirao gitaru na Atinskom Konzervatorijumu, a kompoziciju na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu. Dobitnik je niza nagrada i priznanja kao izvođač i kompozitor. Koncertira kao solista i član kamernih sastava, kao i sa orkestrima u zemlji i inostranstvu kao što su Sarajevska filharmonija, Trinity College Strings, St. George Strings, Camerata Serbica, Makedonska filharmonija i Simfonijski Orkestar Macedonia Jeunesse Musicale.

Najveći uspjeh ostvario je muzikom za TV seriju “Porodica Milić“ TV Sarajeva, te muzikom za dokumentarni film “Halda“ koji je kao predstavnik BiH osvojio prestižnu nagradu Prix Italia na Međunarodnom festivalu u Pesaru. Nastupao je sa nekim od velikana jazz-a, kao što su:  Arild Andersen, Bendik Hofseth, Paul Vertico, Vlatko Stefanovski, Paolo Fresu, Miloš Petrović. Njegove kompozicije štampaju najznačajniji izdavači Schott/Chanterelle/Zimmermann, Njemačka i Doberman Yppan, Kanada. Vanredni je profesor gitare na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. 

Bartolomej Stanković  

Bosanskohercegovački pijanist i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je u Visokom, a Srednju muzičku školu u Sarajevu. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Postdiplomski  studij završio je u klasi pijaniste Federica Gianella na Steinway Academy u Veroni. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“.

Godine 2018. objavljuje prvi nosač zvuka – CD album „Balkan Madness BiH edition“. Sredinom 2020. godine objavljuje drugi CD album „Voyage“. Povodom Svjetskog dana muzike 2021. godine, izdavačka kuća Note Bene Records objavljuje i njegov treći album „Resonance“. CD album je predstavljen na promociji u okviru festivala „Baščaršijske noći 2021“.

Café Levante

Muzika Vojislava Ivanovića

MENU - PROGRAM

APERITIV: 

Night in Miami

U ovom slučaju kratka vožnja Old-time Jaguarom XJ kroz noćno Sarajevo...

Night in Miami je nastao inspirisan improvizacijom sa velikim Yamandu Costom i Petritom Čekuom nakon koncerta na konvenciji GFA - Guitar Foundation of America u Miamiju 2019.

Aleksandra Ivanović, gitara

PREDJELO: 

Circus Valse

Dva klauna izlaze na scenu i bore se za naklonost publike...

Circus Valse, napisan za solo gitaru davnih 90-ih je, zamišljen kao etida za legata, postao popularan komad a kad je Levante Guitar Duo počeo svoje muzičko putovanje nastala je verzija za dvije gitare. 

Levante Guitar Duo

Vojislav & Aleksandra Ivanović

TOPLO PREDJELO: 

Café 5 - Nostalgia

Lonesome, long into the night...In the lonely windows the breeze had died alone

Nostalgia, so sweet and dark, and yet so bright...Ah, where so suddenly have all the stars gone!

Ovi kratki stihovi prate Cafe 5 nastao davnog decembra 1985 u Atinskom predgrađu Ilioupolis i dio je zbirke "6 Pieces de Café".

Aleksandra Ivanović, gitara

JELO DANA: 

Danza de las dos peninsulas

Dva poluostrva koja uokviruju Mediteran i Levantinski svijet, Iberijsko i Balkansko, igraju u ritmu svojih muzičkih boja i ukusa. 

Nastao kao porudžbina dua iz Barselone, "Ples dva poluostrva" je zapravo koncert za dvoje solista koji se muzički nadmeću i uokviruju.

Aleksandra Ivanović, gitara

Bartolomej Stanković, klavir

GLAVNO JELO: 

Nichterinos - Elegy of the Adreamed House

Noć. Zima. Kroz roj pahulja usamljena kuća u predgrađu žmirka svojim blijedo osvijetljenim prozorima. Pred jutro snijeg se smiruje, svjetla se gase i ona tone u slatki san.

Nichterinos (grčki: Nokturno ili Noćna pjesma) koristi neobičnu grčku folklornu skalu antičkog porijekla koja ima i malu i veliku tercu. Uz klasične obrasce ali i prizvuke Keith Jarreta kompozicija razvija složenu polifonu i poliritmičku fakturu gradeći slog blizak orkestarskom. 

Café 3 - Improvisation and Dance

Podne. Pripeka u Argentinskoj Pampi. Udaljeni glas pjeva nježnu melodiju uz čudne, izlomljene akorde gitare. Nakon kratke pauze počinje, sad već blizu, frenetičan ples. 

Popularni br. 3 iz zbirke Cafe komada u duhu klasičarskog Latin zvuka donosi improvizatorni preludijum kome slijedi brza i sinkopirana igra.

Aleksandra Ivanović, gitara

Vino:

Levantina

U dolini Vardara, negdje između Grčke i Makedonije... usamljeni kaval svira uz pratnju žubora rijeke. Prenesena sa Jazz-Fusion albuma Levantina, ova jednostavna modalna melodija izvodi se gotovo u cjelosti improvizovano.

Đuđino Oro

Goč, daire, tambure i violine. Opsesivna, hipnotička igra do iscrpljenja...

Nastalo kao improvizacija za vrijeme koncerta sa Levantine Jazz Triom, Đuđino oro superponira neparne metre 7,9,11,13,15/8 Jazzy harmoniji, balkanskim skalama i modernom klasičnom slogu.

Levante Guitar Duo

Vojislav & Aleksandra Ivanović

DESERT:

Lullaby for a Little Princess

Kad je ubogi gitarista htio da osvoji malu Princezu, napisao joj je uspavanku, u najboljoj nadi...

Ova kompozicija koja parafrazira uvodni motiv jedne Brahmsove melodije napisana je 2008. godine a izvodi je sama princeza.

Café 1 - Tango - Café

Za stolom Cafea Levante...Buenos Ayres...kroz gutljaje Matea prodire zvuk Tango kvinteta...

Suprotno svom nazivu Café 1 napisan je posljednji od 6 Cafe komada. Tango - Café

 duguje inspiraciju velikom Astoru Piazzolli ali i nekim klasičnim i balkanskim začinima.

Aleksandra Ivanović, gitara

PRIJATNO!

DUO GITARA LEVANTE

...uz interpretaciju koja je odmjerena, lirična i tehnički besprijekorna, komunikacija između umjetnika čini se da je gotovo telepatska. (Scott Collins, "Guitar Muse" L.A. USA)

Duo gitara Levante izvodi jedinstveni repertoar Vojislavovih originalnih kompozicija, i aranžmana - impresija jazz, tradicionalnih i klasičnih "standarda" posvećenih duu. U okviru tonalnog svijeta klasične gitare i njenog naslijeđa ova muzika istražuje uticaje raznovrsnih muzičkih stilova, sa istoka i sa zapada, stvarajući novi "Levantinski" entitet.

Duo je započeo muzičko putovanje 2008. godine i od tada je nastupao na velikom broju festivala i značajnim dvoranama Njemačke, Francuske, Švajcarske, Španije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije Crne Gore i BiH. Njihov CD "Levantinsko Putovanje" zabilježio je oduševljene kritike stručnjaka i publike, kako profesionalaca tako i ljubitelja muzike. Kulminaciju njihove karijere čine nastupi na tri turneje sa preko 30 koncerata širom SAD gdje zaslužuju stojeće ovacije publike u nekim od najznačajnijih sala Amerike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije