Bugojno: Šarolik i bogat program 50. Teatarskog festivala FEDRA

0
Radiosarajevo.ba
Bugojno: Šarolik i bogat program 50. Teatarskog festivala FEDRA
Foto: Fedra / Festivalska atmosfera u zraku!

Ovogodišnji, 50. Teatarski festival BiH FEDRA je pred vratima, a festivalska atmosfera se već osjeti u zraku!

Bugojno sa nestrpljenjem čeka početak jubilarnog Festivala, a u toku su posljednje pripreme za dolazak učesnika i učesnica iz cijele BiH!

Program je istinski šarolik i bogat, a o takmičarskom programu, selektor Sead Đulić je, između ostalog, rekao:

"Izbor je zasigurno mogao biti i drugačiji, ali sam uvjeren da ovakva odluka i ove
predstave na najbolji način oslikavaju svu raznolikost interesovanja teatarskih stvaralaca
u BiH amaterizmu danas, a i pravi su presjek trenutnog stanja i postignutih dometa.
Pedeseti festival sigurno će biti prilika za brojna nostalgična sjećanja i žal za nekadašnjim dramskim amaterizmom i njegovim dometima. Lijepo i potrebno, ali ostavimo to u sjećanju, raznim zapisima i slično, a nadahnimo se ondašnjim poletom i entuzijazmom da nadahnemo nove generacije koje će graditi svoju umjetnost i razvijati svoju Fedru. Ako to uspijemo sve je ovo imalo i ima smisla", navodi se u saopćenju.

Predstave koje igraju u takmičarskom programu su: UGLEDNI GOST (HKUD "Dinara" KS "Cleuna" Livno), BITI HAMLET (Teatar FEDRA Bugojno), NAOPOSUM ILI NIKAKO (Klub kulture "Libuša" Ljubuški), GAME (MTM Mostar), NEBESKA ROMANSA (Gradsko pozorište Živinice – UG „Scena“), CSI-JASET (Amatersko pozorište NERETVA Konjic), JAZAVAC PRED SUDOM (Dramska scena SPKD "Prosvjeta" Prnjavor), NARODNI POSLANIK (Kulturno-umjetničko društvo "Adem Alić" Gračanica), KANATA/MRŠ U POZORIŠTE (DIS TEATAR Banja Luka), OŽILJCI (Dramski studio JU "Kulturno-sportski centar" Kakanj), HANKA (Pozorište mladih Tuzle), AU ŠTO JE TO DOBAR POS’O (Dramski amaterski studio DASKE Laktaši), ZAMALO PRED VRATIMA (Kulturni centar Trebinje – Gradsko pozorište).

Pored bogatog takmičarskog programa, ovogodišnja FEDRA se nije štedila ni u pratećem
programu, pa će publika moći uživati u izložbi "NADA" Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i izložbi fotografija Edina Ćatića Bate "FEDRA 2006 – 2021". Također, upriličit će se promocija monografije "50 FESTIVALA FEDRA" koju je uredila Tidža Čaušević.

Kazališna družina "Kolarin" iz Dubrovnika će igrati za bugojansku publiku u pratećem programu sa predstavom MARE FJOČICA, kao i predstava Vahida Durakovića PRODAVNICA BUDUĆNOSTI , a u čast pobjednika igrat će predstava ŽABA, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Bugojanska amaterska pozorišta su spremno dočekala 50. FEDRU, te će u pratećem programu igrati i dvije predstave Dječije scene Teatra FEDRA Bugojno, VJEŠTICA NA SUDU i ŠARENI IGROKAZ i predstava DP Eko Art Bugojno, SOS WILLIAME.

Teatarski festival BiH FEDRA ne može bez svojih radionica koje će ovog puta imati dvije teme i više voditelja. Radionicu "KAKO SE BAVITI GLUMOM" vodit će glumica Slađana Zrnić, a radionicu "DRAMSKI ODGOJ" vodit će Sanja Krnjajić i Sead Đulić.

U Domu kulture Donji Vakuf u sklopu 50. FEDRE odigrat će se predstave ZAMALO PRED
VRATIMA (Kulturni centar Trebinje – Gradsko pozorište) i VJEŠTICA NA SUDU (Dječija scena Teatar FEDRA Bugojno).

Stručni žiri ovogodišnjeg Festivala čine: Aldin Omerović, Slađana Zrnić i Dragan Komadina.

Festivalska atmosfera u zraku!
Foto: Fedra: Festivalska atmosfera u zraku!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije