Arhiv / Brusa Bezistan: Dokumenti iz 9. stoljeća na putujućoj izložbi iz Slovenije

06. 11. 2018. u 12:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Historijski arhiv Sarajevo poziva publiku da posjeti jedinstvenu izložbu sa više od 140 reprodukcija dokumenata datiranih u razdoblje od 9. stoljeća do 1990. godine, izloženih na 25 panoa.

Izložba "Arhivi - Čuvari sjećanja: Putujuća izložba slovenskog arhivskog naslijeđa" bit će otvorena u petak 9. novembra 2018.  u 14:00h u Muzeju Sarajeva - Brusa Bezistan (Abadžiluk 10, Sarajevo). 

Riječ je o gostujućoj izložbi državnog Arhiva Republike Slovenije, koju je priredilo deset Arhivâ iz različitih gradova Slovenije.

Iz uvodnog panoa izložbe:

"Deset slovenskih arhiva čuva oko 75 kilometara arhivskog materijala. To je iznimno bogatstvo pisane kulturne baštine koja datira iz prve  polovine 9. stoljeća do danas. Znate li za ostatke karolinških rukopisa iz 9. stoljeća? Jeste li vidjeli najstariji arhivski dokument na pergamentu u Sloveniji ili listine grofova Celjskih? A statut grada Pirana iz 1307. godine? Da li je sačuvana Zbirka privilegija samostana u Žiči? Kako izgleda rukopis Jurja Dalmatinca? Ko čuva najstarije matične knjige? Koje su poreze plaćali preci današnjih Slovenaca? Kako zvuči službeni slovenski jezik iz 16. stoljeća? Kome je pisao misionar Baraga? Zanima li Vas nacrt najvećeg evropskog željezničkog vijadukta? Kada je osnovana Narodna čitaonica u Ptuju? Jesu li stare fotografije i filmovi doista tako dobro sačuvani? Kako se nekad agitiralo pred plebiscit? Kakva je bila posljednja volja Alme Karlin? Zašto je špijuniran Jože Pučnik? Ko je potpisao izvještaj o ishodu glasanja na referendumu o samostalnosti iz 1990. godine? Odgovore ćete dobiti na ovoj izložbi."

Gostujuća izložba devet arhiva iz Slovenije - undefined

Plakat: Gostujuća izložba devet arhiva iz Slovenije


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA