Brčko: Priređeno književno veče pod nazivom "Sjećanje na Bekima Sejranovića“

0
Fena
Brčko: Priređeno književno veče pod nazivom "Sjećanje na Bekima Sejranovića“
FOTO: Screenshot / Trailer knjige

U Brčkom je sinoć u organizaciji BZK "Preporod“ Brčko priređeno književno veče pod nazivom "Sjećanje na Bekima Sejranovića“, a povodom prve godišnjice smrti prerano preminulog književnika.

Sejranovićev književni opus predstavili su profesori bosanskoga jezika i književnosti Enida Ćejvanović i Emir Vehabović, dok su odlomke iz njegovih romana kazivali članovi “Preporodovog” Dramskog studija “Arlekino” Medina Zahirović, Ajla Kalesić i Eldin Ibrahimbašić.

U svome obraćanju Enida Ćejvanović je kazala da su Sejranovićevi romani poput poglavlja jednog velikog romana, da imaju istog pripovjedača, isti ton i u čitaocu izazivaju iste emocije, ali konstrukcija je drugačija što svaki zasebno čini zanimljivim.

"Putovanja, plovidbe, kretanja, promjena mjesta su ono što možemo nazvati Sejranovićevim sudbinskim motivom. Trčanje sa mjesta na mjesto, iz grada u grad, sa rijeke na rijeku, bivanje na ničijoj zemlji, bivanje u nekom čudnom dualizmu, u rascjepu, samo govori o tome kako je to zapravo trčanje za pronalaskom svog mjesta, pronalaskom ljubavi; istovremeno strah za smirivanjem na jednom mjestu, ostajanjem nomadom, kategorično odbijanje (ne)uklapanja u klopku malograđanskog društva, ali s druge strane i želja za sigurnom lukom", izjavila je Ćejvanović.

Govoreći o vlastitom doživljanju pisca i njegova djela, Emir Vehabović je kazao da je Bekima Sejranovića upoznavao na nekoliko načina.

"Prvi, vjerovatno i najlakši način, bilo je čitanje njegove biografije i njegovih djela. Pročitavši skoro sve što je ikada objavio, počeo sam ga idealizirati kao istinskog velemajstora postmoderne proze. Drugi način upoznavanja bio je moj susret s njim uživo. Velika želja da ga upoznam kosila se sa strahom od velikih očekivanja, jer ipak tendencija ka uljepšavanju nepoznatog može doprinijeti razočarenju. Mnogi moji prijatelji su ga poznavali, i pričali su mi da je veliki hedonista, zavodnik i prije svega intelektualac. A od trenutka kada sam ga sasvim slučajno sreo na terasi jednog brčanskog kafića, nakon toplog prijateljskog razgovora, Bekim je u mojim očima zauvijek ostao kao drag čovjek za kojeg bih na prvu mogao reći da je kombinacija brčanskog alasa i svjetskog pisca", kazao je Vehabović.

Donacijom knjiga "Preporodovoj“ biblioteci, književno veče posvećeno Bekimu Sejranoviću je podržala Izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva, dok će Brčaci biti u prilici u narednom periodu i kupiti Sejranovićeve knjige u prostorijama "Preporoda“.

Voditelj Izdavačke kuće Buybook Haris Alić u izjavi je kazao da se Buybook rado odazvao pozivu "Preporoda“ da podrži večer podsjećanja na lik i djelo Bekima Sejranovića.

"Naše druženje sa Bekimom počinje od njegovih prvih književnih početaka, konkretno sa knjigom 'Nigdje niotkuda'. Imali smo sreću i čast sarađivati s Bekimom i usudit ću se reći da smo i mi na neki način doprinijeli tome da danas Bekima prepoznajemo kao jednog od najpoznatijih i najkvalitetnijih književnika na južnoslavenskim prostorima", izjavio je Alić.

Bekim Sejranović rođen je 1972. u Brčkom, a od 1985. godine je živio u Rijeci, gdje je završio pomorsku školu, a zatim i kroatistiku. Od 1993. godine živi u Norveškoj. U Oslu je na Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavensku književnost.

Sejranović je radio kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Mnogi smatraju da je jedan od najčitanijih i najtalentiranijih bosanskohercegovačkih pisaca.

Za roman Nigdje, niotkuda Sejranović je 2009. god. dobio Nagradu Meša Selimović koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Njegovi romani i kratke priče prevođeni su na više stranih jezika.

Bekim Sejranović je umro 21. maja 2020. u Banjoj Luci.

Zbog specifičnih okolnosti uzrokovanih epidemiološkim mjerama, publika je književno veče posvećeno Bekimu Sejranoviću mogla pratiti i preko live prijenosa na FB stranici BZK "Preporod“ Brčko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije