Braća Christoph i Stephan Koncz gosti Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba
Braća Christoph i Stephan Koncz gosti Sarajevske filharmonije
/ Konferencija za novinare povodom koncerta
Koncert koji predstavlja i posljednji događaj u BiH u okviru uspješne "Godine kulture Austrija - BiH 2016" dovodi u SArajevo dva vrsna umjetnika.
Braća Christoph i Stephan Koncz su cijenjeni instrumentalisti i dirigenti, a u glavnom gradu BiH će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju. 
 
Porodicu Koncz publika u Sarajevu imala je priliku upoznati kroz gostovanje dirigenta Thomasa Koncza (oca) u februaru ove godine, kao i kroz nastup violiniste Christopha Koncza u sezoni 2015. Sada imamo priliku upoznati i trećeg člana ove poznate mađarsko-austrijske muzičke obitelji.
 
Zanimljvost koncerta je da će braća Koncz naizmjenično dirigirati i svirati kao solisti, što nemamo često priliku čuti.
 
Koncert je najavljen za 18. oktobar 2016. u 20 sati u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo.  Na programu su: 
 
F. Mendelssohn: Koncert za violinu i orkestar op. 64, e-mol 
L. van Beethoven: Simfonija no. 1, op. 21, C-dur
F. Gulda: Koncert za violončelo 
 
Na konferenciji za novinare, ovaj su događaj najavili austrijski ambasador u BIH, Martin Pammer, predstavnik generalnog sponzora koncerta Audi BH - generalni direktor  Porsche Sarajevo Alex Vasyi i v.d. direktora Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić.
 
Ovom prilikom najavljen je i koncert Sarajevske filharmonije u Beču, 29. novembra. Martin Pammer istaknuo je da se u sklopu "Godine kulture Austrija - BiH 2016" održalo 65 događaja u BIH i 20 u Austriji. 
 
Ulaznice za koncert braće Koncz na prodaju su na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu  

Biografije muzičara

 

Violončelista Stephan Koncz  ( 1984. ) nastupa kao solista, kamerni muzičar, dirigent, aranžer i član Berlinske filharmonije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Od 2006. do 2008. godine bio je stipendista Orkestarske akademije Berlinske filharmonije. Nekoliko godina bio je član Bečke, a od 2010. godine član je Berlinske filharmonije. Član je 12 čelista Berlinske filharmonije, Berlinskih barok solista i čelist kultnog ansambla ”The Philharmonics” (osnovanog 2007. godine od strane bečkih i berlinskih filharmoničara), sa kojima nastupa širom svijeta. Ekskluzivni je umjetnik Deutsche Grammophona.

Svoj debi kao dirigent imao je 2015. godine sa Berlinskom filharmonijom u Baden-Badenu dirigujući kamernu izvedbu opere “Kavalir s ružom”. Također iskazuje veliki interes za aranžiranje i komponovanje.  Stephan Konzc svira na violončelu francuskog graditelja Jean-Baptiste Vuillaumea (Paris) iz 1840. godine.

Violinista Christoph Koncz (1987.)ima međunarodnu karijeru kao solista, dirigent i kamerni muzičar.  Njegov austrijski debi u dirigovanju bio je 2012. godine u sklopu festivala u Salzburgu, što mu je donijelo mnoge angažmane sa orkestrima kao što su Georgia naciolani filharmonijski orkestar na internacionalnom festivalu orkestara u bečkom Musikvereinu , Berlinski simfonijski orkestar i mnogi drugi. 

Sa samo dvanaest godina nastupa kao solista u Sjevernoj Americi sa Montreal simfonijskim orkestrom pod diregentskom palicom Charlesa Dutoita, što ga dovodi do saradnje sa dirigentima Sir Neville Marriner, Dmitrij Sitkovetsky, Gábor Takács-Nagy i Marc Minkowski, te ansamblima kao što su Verbier Festival kamerni orkestar, kamerni orkestar Europske unije i poznati The Academy of St Martin in the Fields kamerni orkestar. Dalji angažmani su ga odveli u brojne zemlje širom Evrope, Azije, Australije, te na Bliski istok, Sjevernu i Južnu Ameriku.  Od 2008. godine angažovan je kao vođa drugih violina u Bečkoj filharmoniji. Christoph Koncz svira na Giuseppe Gagliano violini iz 1762. godine .  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije