Bh. Film Festival: Hadžihafizbegović, Kenović i Jukić u New Yorku

Radiosarajevo.ba
Bh. Film Festival: Hadžihafizbegović, Kenović i Jukić u New Yorku
Bosanskohercegvački Film Festival (BHFF) sa zadovoljstvom predstavlja dva razgovora sa publikom u kojem će sudjelovati legendarni bh. glumac Emir Hadžihafizbegović na petnastogodišnjem BHFF-u.

U petak, 13. aprila, Hadžihafizbegović se pridružuje režiseru Alenu Drljeviću za razgovor sa publikom nakon prikazivanja filma Muškarci ne plaču u 21:30 sati, a u subotu, 14. aprila, Hadžihafizbegović se pridružuje poznatom bh. producentu Ademiru Kenoviću i talentovanom režiseru Elmiru Jukiću za razgovor sa publikom nakon prikazivanja filma Žaba u 18:00 sati.

Oba razgovora će se održati u SVA teatru u New Yorku

Emir Hadžihafizbegović je filmski, pozorišni i televizijski glumac iz BiH. Igrao je uloge u više od 80 pozorišnih predstava i filmova u karijeri koja traje preko 30 godina. Dobitnik je Zlatne arene za najboljeg glumca na Pulskom filmskom festivalu, te nagrade za najboljeg glumca na Međunarodnom filmskom festivalu u Durbanu. Hadžihafizbegović je također bio Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Na ovogodišnjem BHFF-u, Hadžihafizbegović je dvostruko nominovan za nagradu žirija za najbolju glumu u filmovima ŽabaMuškarci ne plaču.

Muškarci ne plaču, Alena Drljevića, u kojem glumi Hadžihafizbegović, je nekolebljiv pogled na jednu od najzabrinjavajućih posljedica rata: dugotrajna psihološka trauma veterana bosanskog rata, i socijalne stigme o njihovoj poraženoj muškosti. Hadžihafizbegović vodi odličnu grupu regionalnih glumaca u filmu koji je baziran na istinitim pričama bivših vojnika sa svih etničkih strana koji se sastaju kao učesnici radionice čiji je cilj suočavanje s prošlošću i ratnim traumama.

Žaba, film režisera Elmira Jukića u kojem također glumi Hadžihafizbegović, je vrlo emotivan prikaz susreta nekoliko muškaraca kod brica Zeka, gdje nerješeni porodični problemi i ratne rane izbijaju na površinu. Hadžihafizbegovićeva izvedba glavne uloge je trijumfalna, u filmu koji perceptivno proučava PTSP, muškost i socijalne teškoće s kojima se trenutno suočava BiH.

BHFF u 2018. god. traje od 11. do 14. aprila. Muškarci ne plaču će biti prikazan kao dio četvrtog bloka filmova u 21:30 sati u petak, 13. aprila, u SVA teatru. Žaba je dio šestog bloka filmova u 18:00 sati u subotu, 14. aprila, također u SVA teatru. Nakon oba filma uslijediti će razgovor sa publikom u kojem će sudjelovati Hadžihafizbegović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije