Sarajevo spremno za četvrto izdanje Internacionalnog festivala književnosti

J. Ć.
Sarajevo spremno za četvrto izdanje Internacionalnog festivala književnosti
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Četvrto izdanje Internacionalnog festivala književnosti Bookstan

Internacionalni festival književnosti Bookstan, koji će biti održan u Sarajevu od 3. do 6. jula, i ovoga puta će ponuditi zanimljiv program i veliki broj raznolikih sadržaja.

Na današnjoj pres-konferenciji glasnogovornica ovog festivala Kristina Ljevak koja je održana u sarajevskoj galeriji Zvono kazala je kako je ovogodišnji Bookstan zamišljen kao platforma na kojoj se povezuje prostor između Istoka i Zapada, a u čijem je središtu čovjek i njegova priča.

"Četvrti Bookstan oblikovat će dvije centralne teme: Građanin/ka svijeta i Fantom slobode", istaknula je Ljevak.

Jedan od najznačajnijih sarajevskih fotografa sa francuskom adresom i oficijelni fotograf Internacionalnog književnog festivala Bookstan Milomir Kovačević Strašni u sarajevskoj galeriji Zvono večeras otvara novu izložbu pod nazivom "Sarajevo u srcu Pariza".

Jedna od najvažnijih i najintimnijih izložbi Strašnog svečano će biti otvorena večeras u 21 sat.

Četvrto izdanje Internacionalnog festivala književnosti Bookstan - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Izložba / Strašni ovjekovječio: Sarajevo u srcu Pariza

"Ova izložba je rađena nekada davno. Priča je o Sarajevu i Sarajlijama koji žive u Parizu, a koji su ponijeli neki predmet iz Sarajeva. Polazeći od tog saznanja, ideja da fotografišem predmet koji svakog od učesnika veže za Sarajevo se jednostavno nametnula sama od sebe", rekao je Kovačević.

Fotografije će biti izložene u galeriji Zvono u periodu trajanja Bookstana od 2. do 6. jula. 

Na ovogodišnjem Bookstan bit će održana radionica na temu “Književna kolumna” i to u trajanju od 30. juna do 6. jula. Voditelj radionice će biti književni kritičar Vladimir Arsenić, a na radionici će učestvovati 20 studenata iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

"Radionica protiče u vrlo intenzivnom ritmu. Zaista sam zadivljen izborom koji smo načinili. Radi se o nevjerovatno talentovanim i zainteresovanim mladim ljudima koji upijaju riječi mentora. 

Podsjećamo, četvrti internacionalni festival književnosti Bookstan, održat će se od 3. do 6. jula 2019. godine u Sarajevu. 

Orhan Pamuk za Radiosarajevo.ba: Jedino uz multikulturalizam možemo preživjeti

Cvijetić: Ovdje je očajan tko god ima gram mozga, unakaženi smo, beznadni i uplakani

Na ovogodišnjem Bookstanu - Sarajevu će se predstaviti brojni autori i učesnici Bookstana koje možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici Bookstana. A u nastavku teksta pogledajte i kompletan raspored internacionalnog festivala književnosti:

Raspored Bookstana - undefinedFoto: Screenshot: Raspored Bookstana

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije