Bookstan: Predstavnici Slovenije u Regionalnom programu festivala

Radiosarajevo.ba
Bookstan: Predstavnici Slovenije u Regionalnom programu festivala
Nakon upoznavanja s autorima i autoricama koji će ove godine predstavljati Hrvatsku i Makedoniju, drugi Internacionalni festival književnosti Bookstan sa zadovoljstvom najavljuje predstavnike Slovenije u Regionalnom programu festivala.

"Zadovoljstvo nam je da ćemo pored Gorana Vojnovića, dugogodišnjeg Buybookovog autora, ugostiti i Tadeja Goloba koji je s debitantskim romanom oduševio publiku i struku", poručuju organizatori festivala.

U četvrtak, 6. jula u 15 sati u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu s Goranom Vojnovićem i Tadejem Golobom razgovaraće prevodilac njihovih djela sa slovenačkog i književnik Ahmed Burić.

O autorima

 Tadej Golob je rođen 1967. u Mariboru, slovenački je planinar i pisac. Njegova prva knjiga “Z Everesta” / S Everesta opisuje spuštanje Dave Karničara, slovenačkog alpiniste i ekstremnog skijaša, na skijama niz Mount Everest. Slijedile su biografije Petera Vilfana, Zorana Predina i Gorana Dragića. Golob je autor romana „Zlatni zob“ / Zlatni zub, “Kam je izginila Brina?“ / Gdje je nestala Brina?, „Ali boma ye!“, te "Svinjske nogice“, za koji je dobio Kresnikovu nagradu 2010. godine. Ovaj roman pripovijeda duhovitu priču o ambicioznom crtaču stripova u potrazi za inspiracijom, koji pokušava sastaviti kraj s krajem, te se na toj margini suočiti sa svojom nepostojećom karijerom, porodicom i društvom. Naslov romana referira se na pokušaj glavnog junaka da usavrši umijeće tetoviranja, tako što vježba na svinjskim nogicama.

Goran Vojnović je slovenački pisac, pjesnik, scenarist i filmski redatelj hrvatskog porijekla, rođen 1980. u Ljubljani. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u rodnom gradu. Najpoznatiji je po svom prvo romanu „Čefurji raus“, koji je dobio brojne nagrade, ali i tužbu slovenačke policije, koja je povučena dan kasnije nakon medijske pažnje i javnog ogorčenja na policiju koja diže prijave protiv fikcije. Kasnije je roman pretočen u uspješnu pozorišnu predstavu, a konačno i u cjelovečernji film koji je režirao sam Vojnović. Svoju prvu zbirku poezije „Lep je ta svet” objavio je 1998. Njegov roman „Čefurji raus” dobio je Prešernovu nagradu i nagradu Krsnik, 2009. drugi Vojnovićev roman, „Jugoslavija moja dežela“, također postaje bestseler i nagrađen je ponovno Krsnikom. Njegov posljednji roman „Figa” prate odlične kritike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije