BH Filmski festival: "Biti daleko" osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film

Radiosarajevo.ba
BH Filmski festival: "Biti daleko" osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film
FOTO: Pravo Ljudski / "Biti daleko" osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na BH Filmskom festivalu
Bosanskohercegovački dokumentarni film "Biti daleko" osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na BH Filmskog festivala u New Yorku, održanom od 11. do 14. aprila ove godine.


Ovo je prva nagrada filma rediteljica Samira Kameli i Sajra Subašić, nastalog u sklopu Laboratorija kreativnog dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti u organizaciji Pravo Ljudski i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

"Biti daleko" prati Samiru, koja dolazi iz Irana u Sarajevo prvi put da bi snimala dokumentarni film. Pokušava da se poveže sa zemljom i ljudima. Da bi pronašla one koji su doputovali iz dalekih mjesta poput nje, pokušava posjetiti Imigracioni centar u Sarajevu, ali sve na šta nailazi su zatvorene kapije.

 „Nakon što smo u posljednjih 6 godina organizirali desetinu škola i radionica kreativnog dokumentarnog filma, te producirali i podržali preko 30 kratkih filmova mladih autora i autorica iz cijele regije, stiže i međunarodno priznanje poput ovoga. Nagrada za najbolji dokumentarni film u New Yorku dodijeljena je hrabrim mladim autoricama, koje su izašle iz okova forme, i progovorile o jednom od najznačajnijih problema sa kojim se svijet suočava: odnos prema izbjeglicama. Ovo je priznanje koje nosi odgovornost, jer društvena odgovornost treba da stoji u srcu svakog filmskog i umjetničkog rada'', izjavili su iz udruženja Pravo Ljudski.

„Filmska umjetnost je jako utjecajan alat za dizanje svijesti o humanitarnim potrebama. Naš cilj u sklopu projekta Oslikavanje humanosti je bio da animiramo mlade ljude i vidimo njihove poglede na pitanja koja su kao posljedica rata ostavila trag na naše društvo", rekao je zamjenik šefa delegacije MKCK u Sarajevu, Elmir Camić.

Nastalo je pet odličnih dokumentarnih filmova o temama kao što su nestale osobe, mine, pravila ratovanja i migracije. Nagrada za BITI DALEKO stiže u pravi čas, s obzirom da se Bosna i Hercegovina zadnjih mjeseci suočava sa neočekivano velikim prilivom izbjeglica kojima je potrebna pomoć, navodi Camić. 

Laboratorij kreativnog dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti je edukativna filmska platforma namijenjena mladim bosanskohercegovačkim kreativcima i kreativkama. Laboratorij ima za cilj da istražuje nove dokumentarne forme s posebnim fokusom na refleksivnom, kolaborativnom filmskom izrazu, istražujući humanost. 

Oslikavanje humanosti osnovao je i organizovao Pravo Ljudski u partnerstvu sa MKCK. Dokumentarni filmovi nastali u sklopu laboratorije trenutno se nalaze na turneji i biće prikazani u ukupno devet gradova širom Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije