Beograd: Premijera predstave "Novo doba" u režiji Dine Mustafića

Fena
Beograd: Premijera predstave "Novo doba" u režiji Dine Mustafića
/ Foto: Fena
Predstava "Novo doba", nastala prema tekstu Vuka Boškovića i u režiji Dine Mustafića, premijerno će biti izvedena večeras u beogradskom Bitef teatru.

Realizirana u produkciji Bitef teatra te koprodukciji Udruženja Art Hub iz Sarajeva, predstava analizira savremeno doba s mnogo strasti, emocija, ljudskog pada i gubitka dostojanstva.

Uloge u predstavi ostvaruju Mirjana Karanović, Boris Isaković, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo.

Govoreći o radu na ovom komadu, reditelj Dino Mustafić istakao je da ga je posebno zanimala scenska obrada fenomena tranzicije.

"Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je tranzicija prostor kretanja iz jednog dehumaniteta u drugi dehumanitet. To je neki glib između revolucije koja se nije desila, a koja podrazumijeva krv, destrukciju i evoluciju koja je suviše lijena da bi došla u naše prostore. Tako smo ostali u nekom vakuumu koji smo društveno okarakterisali kao kapitalizam i nalazimo se na historijskoj, političkoj i moralnoj vjetrometini. U vremenu u kojem živimo, sve je dozvoljeno i sve je na prodaju", naveo je Mustafić.

Naglasio je da ovom predstavom želi pozorišno postaviti pitanje o vremenu u kojem živimo kako bismo mogli spoznati gdje ide ovaj svijet.

Predstava će sarajevsku premijeru imati krajem marta dok se igranja u drugim teatarskim centrima također očekuju u narednim mjesecima, saopćili su organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije