Bend Bakira Hadžiomerovića objavio pjesmu posvećenu Anuru Hadžiomerspahiću

Radiosarajevo.ba
Bend Bakira Hadžiomerovića objavio pjesmu posvećenu Anuru Hadžiomerspahiću
YouTube / PrtScr
Sarajevski rock bend Grafit, čiji je frontmen Bakir Hadžiomerović, objavio je novu pjesmu pod nazivom "Internacionala".

Hadžiomerović ovu pjesmu posvetio je prerano preminulom prijatelju Anuru Hadžiomerspahiću, jednom od najboljih grafičkih dizajnera u Bosni i Hercegovini. 

 Riječ je o izuzetno zanimljivoj obradi, koja će brzo osvojiti publiku. 

Podsjetimo, veliki bh. umjetnik Anur  Hadžiomerspahić, preminuo je 29. novembra 2017. u Sarajevu. 

Bio je cijenjen u struci i čuven po svojim plakatima i ilustracijama sa kojima je osvajao međunarodne nagrade. Njegovi  radovi bili su izlagani na brojnim izložbama u svijetu, između ostalog i na Venecijanskom bijenalu. 

Anur  Hadžiomerspahić je rođen u Sarajevu 1971.  gdje je studirao grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Brera i Evropskom institutu za dizajn u Milanu.

Jedan je od osnivača kolekcije Ars Aevi , a posljednjih godina  njen umjentički direktor . 

Djelovao je u  kreativnom timu  Ideologija, čiji su plakati pratili  brojne kulturne manifestacije u zemlji. Potpisao je naslovnice albuma za Letu Štuke, Edu Majku, Dinu Merlina, Zabranjeno Pušenje i Amiru Medunjanin. 

Njegovi radovi odlikovali su se društvenim angažmanom i jedinstvenim likovnim stilom.  Često uz dozu satire,  kroz  hiper-realizam, kompjutersku grafiku  ili  fotomontažu, na osebujan način  javno je iskazivao komentar na društvenu stvarnost.    

Jedna od njegovih posljednjih kolekcija Fake Art je   umjetnikov statement prema savremenom  zaluđenom i podijeljenom svijetu. U svojim slikama kritikovao je savremeno  robovlasničko društvo, mašinerije za ubijanje, konzumerizam, nepravdu... 

Njegov plakat našao se i u zbirci Tolerancija  u kojoj je  Mirko Ilić obuhvatio djela najvećih svjetskih  dizajnera, a koja je trenutno na turneji po najvećim svjetskim galerijama.  

Odlaskom Anura  Hadžiomerspahića Bosna i Hercegovina ostala je bez jednog velikog, originalnog i plodnog umjetnika.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije