Bečki muzej Belvedere 21 organizira diskusiju povodom 25 godina genocida u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Bečki muzej Belvedere 21 organizira diskusiju povodom 25 godina genocida u Srebrenici
Foto: Benderschulz / Belvedere 21

Bečki muzej savremene umjetnosti Belvedere 21 obilježit će 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Poznata institucija kulture, inače smještena neposredno pored nekadašnjeg bečkog Južnog kolodvora, mjesta na koje su desetljećima gastarbajteri i izbjeglice iz Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije stizale u austrijski glavni grad, upriličit će 9. jula u 18 sati panel diskusiju na kojoj će biti govora o umjetnosti i najtežim zločinima koje je čovječanstvo upamtilo.

Na panel diskusiji će govoriti afirmirani umjetnici iz bivše Jugoslavije u Austriji, pisci Barbi Marković i Marko Dinić, vizuelna umjetnica Ana Hoffner, inače porijeklom iz Srbije, te filmska rediteljica Nina Kusturica, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Oni će sa germanistom i konsultantom za komunikacije Nedadom Memićem debatirati o ulozi umjetnosti u suočavanju s ratnom prošlošću, genocidom i ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji.

"U diskusiji ćemo se dotaći i pitanja nacionalizma i perspektive za budućnost zemalja bivše Jugoslavije te ulozi dijaspore u tim procesima. Diskusija povodom 25 godina genocida u Srebrenici bit će i prilika da okupljenu austrijsku publiku još jednom podsjetimo na hronologiju stradanja Srebrenice - ovakvi događaji posebno su važni ako uzmemo u obzir činjenicu da je poricanje ili relativiziranje genocida u Bosni i Hercegovini danas međunarodni problem s kojim se možemo uhvatiti u koštac samo ako predano i profesionalno radimo na izgrađivanju kulture sjećanja. Drago mi je da je i Beč ove godine s nekoliko događanja na svjetskoj mapi obilježavanja 25-godišnjice srebreničkoga genocida", istakao je ovim povodom Nedad Memić.

Nakon diskusije muzej Belvedere 21 upriličit će i performans umjetnika Fistona Mwanze iz Demokratske Republike Kongo te austrijskih muzičara Patricka Dunsta i Christiana Pollheimera. Kuratorice ove manifestacije su Christiane Erharter i Claudia Slanar iz muzeja Belvedere 21.

Više informacija (na njemačkome jeziku): https://www.belvedere.at/event/public-program-geschichten-wiedererzaehlen

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije