Bartolomej Stanković svirat će koncert posvećen Beli Bartoku

Radiosarajevo.ba
Bartolomej Stanković svirat će koncert posvećen Beli Bartoku
/ Bartolomej Stanković
U godini sjećanja na mađarskog kompozitora Bélu Bartóka, Ambasada Mađarske u Sarajevu poziva publiku na poseban koncert s djelima jednog od najvažnijih kompozitora 20. vijeka. 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za vanjsku trgovinu i vanjske poslove Republike Mađarske, bh. pijanist Bartolomej Stanković će održati jednosatni koncert odabranih Bartókovih kompozicija, oca etnomuzikologije, te kompozicija drugih mađarskih kompozitora kao što su György Sándor Ligeti i Franz Liszt. 

Publika će moći uživati u interpretacijama Bartókovih djela kao što su 15 mađarskih narodnih napjeva i Allegro barbaro koje je Béla Bartók komponirao nadahnut mađarskim folklorom. Posebnost koncerta je i integralna izvedba čuvene Ligetijeve kompozicije Musica ricercata koja je komponirana 1953. godine, a pijanist-interpretator u ovom djelu istražuje krajnje zvučne mogućnosti svog instrumenta. Za kraj koncerta odabrana je virtuozna Mađarska rapsodija br.12 Franza Liszta, koji je također bio nadahnut mađarskim narodnim melosom. 

Koncert će se održati u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, u srijedu, 29. marta 2017. godine s početkom u 19:30 sati. Ulaz je slobodan. 

Bartolomej Stanković je bh. pijanist i docent na katedri za klavir Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Magistrirao je klavir u klasi Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nakon akademije u Zagrebu, završio je postdiplomski studij na pijanističkoj akademiji Steinway Academy u Veroni u klasi Federica Gianella. Klavir je započeo svirati 1997. godine u klasi Bahrije Šabanović u ŠOMO „Avdo Smajlović“ u Visokom, a u Sarajevu zabršio Srednju muzičku školu u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Dobitnik je niza nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga, nastupao uz pratnju Zeničkog kamernog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog simfonijskog orkestra, surađivao sa orkestrom Sarajevske filharmonije, 2013. godine predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu na 27. Muzičkom biennalu u Zagrebu, u sklopu projekta EU Inside – Outside, od kada počinje njegovo zanimanje za izvođenje bh. muzičkog stvaralaštva za klavir. 

Stanković je tokom 2016. održao 6 koncerata u BiH i inozemstvu - Balkan Madness BH edition s djelima 10 bh. kompozitora. U rodnom gradu Visokom, kao i u niz drugih gradova, do sada je organizirao niz tematskih koncerata posvećenih Bachu, Mozartu, Debussyu, Beethovenu i drugim kompozitorima, koji na duhovit i edukativan način približavaju klasičnu muziku široj publici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije