Ars Aevi vas poziva na koncert harmonikašice Amele Frljučkić

Radiosarajevo.ba
Ars Aevi vas poziva na koncert harmonikašice Amele Frljučkić
Foto / Adis Nović: Amela Frljučkić

Muzej suvremene umjetnosti Ars Aevi najavljuje koncert koji će se održati u subotu, 17. novembra u 17.00 sati.

Riječ je o solističkom koncertu umjetnice, harmonikašice Amele Frljučkić.

Na programu se nalaze djela E. Satiea, C.Rojaca, P. Nørgårda, A. Nordhaima, L. Lebiča, S. Mossenmarka i E. Rautavaara. Kompozicije repertoara stilski pripadaju kontekstu savremene umjetničke muzike, što je, obzirom na tretman harmonike za koji je gotovo uvriježen stav da je instrument za izvođenje prevashodno tradicijske muzike, svakako interesantan i nekonvencionalan pristup obzirom i na zvučni i vizuelni ambijent.

Amela Frljučkić je harmonikašica rođena u Podgorici (Crna Gora).  Zvanje Magistrice muzičkih umjetnosti na harmonici je stekla 2017. godine na  Muzičkoj akademiji u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), te se u okviru studija školovala na Coservatorio di Musica Guiseppe Tartini (Italija) i na Akademiji za Glasbo u Ljubljani (Slovenija). Za postignute rezultate u toku školovanja dobila je posebno priznanje Univerziteta u Sarajevu "Zlatna značka". Usmjerena je na popularizovanje harmonike kao umjetničkog instrumenta, te posebno popularizovanje savremene muzike na harmonici. Zaljubljenica je u tradicionalnu muziku koju aranžira i izvodi u savremenim aranžmanima. 

Amela Frljučkić trenutno aktivno radi na projektu dua „Instrumental Story“ koji aranžira i izvodi tradicionalnu, tango, klasičnu i autorsku muziku. U toku školovanja kao solista i kamerni izvođač osvajala je I, II i III nagrade na sledećim takmičenjima: "Akordeon Art" (Bosna i Hercegovina), "Svirel" (Slovenija), "Zvezdane staze" (Srbija), "DocMusicContest" (Italija) i Festival mladih muzičara (Crna Gora). Do sada je u sklopu raznih republičkih i međunarodnih festivala, takmičenja, masterclassova i koncerata nastupila u Italiji, Sloveniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Godine 2016., joj je dodijeljena Zahvalnica za doprinos razvoju muzičke kulture u Rožajama (Crna Gora). Svoje prve muzičke korake je napravila sa devet godina u klasi nastavnika Omera Đurđevića. Nakon završene niže muzičke škole nastavlja svoje školovanje u Srednjoj školi za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ i  Srednjoj školi za muzičke talente „André Navarra“ u Podgorici u klasi nastavnika Saše Markovića. Svoje srednjoškolsko obrazovanje završava 2012. godine kao „Đak generacije“ muzičke škole i dobitnica državne nagrade „Luča“. Pored navedenih nastavnika školovala se i u klasama prof. Belme Šarančić- Nahodović, prof. Boruta Zagoranskog, prof. Corrada Rojca, prof. Luke Juharta, nastavnice Mirjane Savić te se posredstvom master classova usavršavala kod prof. Geir Draugsvolla,  prof. Krzysztof  Olczak, prof. Radomira Tomića i dr. 

Vođena uvjerenjem da je za razvoj dobrog umjetnika neophodna svestranost upisuje Fakultet političkih nauka u Sarajevu, odsjek za politologiju te bachelor studij završava 2018. godine. Trenutno živi u Sarajevu gdje je pored izvođačih aktivnosti i studentica master studija na Fakultetu političkih nauka na Odsjeku za upravljanje državom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije