Sjećate li se kad su beogradski rockeri protestovali protiv rata?

Radiosarajevo.ba
Sjećate li se kad su beogradski rockeri protestovali protiv rata?
U petak 17. marta obilježit će se 25 godina od velike rokenrol antiratne akcije na ulicama Beograda.

Tada su najpopularniji beogradski bendovi EKV, Električni orgazam i Partbrejkersi snimili  zajedničku pjesmu "Slušaj vamo-mir brate mir", koja je ostala kao simbol tog pokušaja suprostavljanja mržnji i ratnohuškačkom ludilu koju je zahvatailo sve republike tadašnje Jugoslavije.

Tim povodom, kao i povodom rastućih nacionalnih tenzija u regionu koje prijete da ponovo eksplodiraju, EXIT Fondacija i Mikser House će u petak, 17. marta  s početkom u 20 sati organizovati veliku antiratnu tribinu. Inicijativi se pridružuje Radiosarajevo.ba, putem kojeg ćete imati priliku pratiti streaming tribine. 

Na tribini će govoriti istaknute javne ličnosti iz zemalja regiona, kao što su: muzičar i antiratni aktivista Rambo Amadeus, potom Emir Hadžihafizbegović, glumac i profesor glume na Akademiji dramskih umjetnosti  u Tuzli, fudbalska legenda SFRJ, Dževad Prekazi i hrvatski pedagog i sociolog i vođa tzv. “Kurikularnih reformi” Boris Jokić, te domaćini tribine, osnivač i direktor Miksera, Ivan M. Lalić i osnivač i direktor EXIT festivala, Dušan Kovačević.

Tiha balkanska većina okupila se u aprilu 2016. godine kao neformalna grupa umjetnika i istaknutih javnih ličnosti kao odgovor na rastuće tenzije među državama u regionu i uputila otvoren poziv javnosti da se suprotstavi ektremnoj nacionalističkoj retorici koja je zavladala regionom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole.

Ovom prilikom biće otvorena i beogradska izložba "20 godina EXIT aktivizma", čija je premijera bila u februaru mesecu u Novom Sadu, a koja će nakon Beograda biti održana i u Zagrebu, Banja Luci i Sarajevu.

Ovom prilikom, u Mikseru će muzičkim programom, tačnije nastupom sastava IQV – Tribute to EKV biti obilježeno 25 godina od velike rokenrol antiratne akcije koju su u martu 1992. godine organizovali tada najpopularniji rokenrol bendovi u Beogradu. 

Putem portala Radiosarajevo.ba imaćete priliku da putem live streama pratite tribinu i koncert!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije