Andreja Schneider: 'U meni kucaju dva srca, hrvatsko i njemačko'

3
DW
Andreja Schneider: 'U meni kucaju dva srca, hrvatsko i njemačko'
Foto: DW / Andreja Schneider

Andreja Schneider je široj publici u Njemačkoj poznata kao advokatska pomoćnica Jasmina Božić u tv-seriji Beck is back. U Berlinu ova umjetnica već godinama oduševljava posjetitelje različitih teatarskih kuća.

Mjuzikl Chicago čuvenog berlinskog teatra Komische Oper (Komična opera), koji se zbog adaptacije matične kuće preselio u prostorije Schillertheatra, već mjesecima izaziva euforiju kod njemačke publike. Predstava je mahom rasprodata i često se traži karta više.

Andreja Schneider u mjuziklu čija je tema Chicago dvadesetih godina proteklog vijeka, tumači lik Mame Morton, pohlepne korumpirane čuvarke zatvora. Storija, koju je za Komičnu operu adaptirao jedan od najpoznatijih njemačkih teatarskih i operskih reditelja Barrie Kosky, zasniva se na istinitoj priči koja se desila u Chicagu 1924. godine, kada su dvije žene ubile svoje ljubavnike.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Ovaj događaj je svojevremeno podijelio američku javnost. O tome je snimljen film, a sedamdesetih godina je postavka mjuzikla doživjela veliki uspjeh na njujorškom Broadwayu.

Barrie Kosky se dugo morao boriti da dobije autorska prava za verziju na njemačkom i dobio ju je, na veliku radost publike. I na radost Andreje Schneider: "Barrie je stvarno jedan genijalan reditelj i čovjek. Jako sam počastvovana što mi je dao ulogu Mame Morton, jer ja u Chicagu i glumim i pjevam. No, najveća nagrada su nam dugačke ovacije publike", priča harizmatična umjetnica za DW.

Dino Mustafić: 'Sa filma me možda možete otjerati, a iz pozorišta ćete me samo iznijeti'

Dino Mustafić: 'Sa filma me možda možete otjerati, a iz pozorišta ćete me samo iznijeti'

Fräulein Schneider kao omaž majci Darinki

Uloga Mame Morton je za Andreju Schneider važna jer je Komična opera veoma omiljena, dobro posjećena i vrlo ugledna teatarska kuća. No, ova umjetnica, koja je iz rodnog Zagreba, kao dvogodišnja djevojčica sa roditeljima došla u Köln, uživa u svakoj svojoj ulozi.

Iako je pokušala studirati germanistiku i slavistiku, ipak joj je kao mladoj djevojci bilo jasno da je srce vuče u svijet umjetnosti.

"Otkrila sam nekom prilikom da sam u svoju matursku svesku napisala da želim postati glumica. Köln mi je bio premali. Spakovala sam svoje stvari i zaputila se u Berlin. Tu sam se probijala kako sam mogla, dobijala male uloge, uz to radila kao kelnerica da bih mogla preživjeti", priča Schneider.

Zahvalna je, kaže, roditeljima koji su joj davali veliku podršku, a njena majka Darinka Schneider joj je bila inspiracija za ulogu Fräulein Schneider sa kojom je postala popularna.

Fräulein Schneider je članica tria Geschwister Pfister, koji je poznat diljem Njemačke i dobitnik je različitih nagrada i priznanja: "Moja majka mi je veliki uzor. Nije joj bilo jednostavno kad je došla u Njemačku, nije niti riječi govorila njemački, a morala je s porodicom savladavati svakodnevicu. Tu je dolazilo naravno do velikih nesporazuma, iz kojih su nastale anegdote. Upravo te anegdote, njeni savjeti, njena razmišljanja i poimanja svijeta su mi bile baza za formiranje moje uloge. To je za publiku uvijek jako zabavno."

Doris Pinčić otkrila zanimljive detalje o svom životu: Znate li kako joj izgleda majka?

Doris Pinčić otkrila zanimljive detalje o svom životu: Znate li kako joj izgleda majka?

Geschwister Pfister od 1995. godine do danas nastupaju sa različitim predstavama u brojnim teatarskim kućama, a njihov najnoviji komad je predstava Relaxez-Vous! koju će berlinska publika moći nanovo vidjeti u aprilu ove godine.

Kroz seriju Beck is back poznata i tv-publici

Andreja Schneider je 2018. i 2019. godine u RTL-ovoj seriji Beck to back igrala advokatsku pomoćnicu Jasminu Božić. Radnja je zasnovana na priči o advokatu Becku koji treba saradnicu u svojoj kancelariji i nalazi je u svojoj kućnoj pomoćnici iz Hrvatske koja je ustvari i sama advokatica, koja nikad u Njemačkoj nije mogla raditi u svojoj branši.

"Poznajem ja dosta tih priča, koliko je visoko obrazovanih izbjeglica sa područja bivše Jugoslavije ovdje moralo raditi bilo šta da bi mogli preživjeti. Dakle, mogla sam se jako lako uživjeti u tu ulogu", kaže Andreja.

Rado bi glumila i u Hrvatskoj, ali smatra da njen maternji jezk nije dovoljno dobar. Uči ga, priča i usavršava tokom redovnih posjeta Istri, gdje u međuvremenu žive njeni roditelji. "Volim Istru i Hrvatsku, volim ljude iz cijele bivše Jugoslavije, jer se nekako osjećam Jugošvabicom. Tako su nas prije nazivali. A najljepše uspomene iz djetinjstva su mi Jugotonove ploče sa bajkama. Znala sam ih sve napamet."

Ono što dobro zna je pjevati na hrvatskom. Omiljena pjevačica joj je Gabi Novak. Na kraju razgovora je čak zapjevala njenu pjesmu Tike tike tak. U Andreji Schneider, kako sama kaže, kucaju dva srca, jedno hrvatsko i drugo njemačko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije