Istra / Amira Medunjanin nastupa na memorijalnom koncertu za Predraga Lucića

05. 11. 2018. u 13:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 39

Ovogodišnji, 24. Sa(n)jam knjige u Istri posvećen je pjesniku i prijatelju Predragu Luciću, čuvaru onog posve rijetkog trezora topline iz kojeg je moguće čitati otpor a da ne bude razoran, da se gnjev i čemer ne preliju iz ćupa u veliko ništa.

"Kada je Lucić, uz novine koje su obnavljale naš poljuljani svijet pokrenuo biblioteku u kojoj se ne samo u naslovima govorilo o slobodi, stvorio nam je jedinstvenu iluziju da smo nadomak nekoj našoj maloj slobodi.

Uz njega smo se, uz Sun Tzu, Bezgaća, Melodije i onaj ljubavni Mjesec nad Splitom, osjećali slobodnima onako kako zasigurno nećemo ni uz koga drugog", navode organizatori događaja Sa(n)jam knjige u Istri.

Čuvena Amira Medunjanin, uz svjetski poznatog jazz pijanista Bojana Zulfikarpašića, pjevat će za svog prijatelja Predraga Lucića na svečanosti otvorenja, dok će ovogodišnji sajam otvoriti nigerijski književnik, nobelovac Wole Soyinka.

Nakon ceremonije otvorenja, u intimnoj atmosferi secesijskog salona nekadašnje palače Marine-Kasino, muzičari će održati i polusatni glazbeni session.

Na Sa(n)jam knjige u Istri Hrvatskoj će se javnosti prvi put predstaviti knjiga Predraga Lucića Cervantesov trg: sabrane drame i songovi u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk.

Izložba Ples slobode legendarnog novinskog ilustratora i strip-crtača Alema Ćurina bit će otvorena u vrijeme Sajma u Gradskoj galeriji Pula. Postav izložbe hronološki prati autorov opus, s naglaskom na radove koji svojim izričajem i konceptom ilustrativno rastvaraju i kritički valoriziraju društvenu zbilju u nas i u svijetu.

Tematski se raspon kreće od novinskih satira objavljenih u Feral Tribuneu i Novostima, preko ilustracija za knjigu Sarajevski Marlboro Miljenka Jergovića, do neprihvaćenih plakata za Splitsko ljeto.

No izložit će Alem Ćurin i intimnije, poetičnije ilustracije, poput onih u kojima su glavni likovi Predrag Lucić i Corto Maltese, autorovi simboli „plesa slobode“. Izložbu će pratiti katalog s autorskim osvrtom Borisa Dežulovića.

Cjelokupni program 24. Sa(n)jam knjige u Istri možete pronaći na internet-stranici Sajma.

Podsjećamo da će Amira Medunjanin održat će koncert karijere, u sarajevskoj dvorani Zetra, 6. decembra 2018. te tako proslaviti 15 godina muzičke karijere.

 

NEMA KOMENTARA