Akademski diskurs Džemaludina Latića: Narod, nacionalizam i šovinizam u islamskom svijetu

12
Radiosarajevo.ba
Akademski diskurs Džemaludina Latića: Narod, nacionalizam i šovinizam u islamskom svijetu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Akademski diskurs "Narod, nacionalizam i šovinizam u islamskim izvorima"

U nedjelju, 19. maja, u organizaciji Bosanske akademije nauka i umjetnosti Kulin ban u hotelu Holiday održan je naučni diskurs na temu Narod, nacionalizam i šovinizam u islamskom svijetu na kojem je govorio akademik Džemaludin Latić.

Moderator je bio Abi Muhtari, počasni član BANUK-a. Akademik Džemaludin Latić je objašnjavajući etimologiju riječi koje se odnose na zadatu temu: al-qawm (narod), aš-šu’b (narod, nacija, etnos), al-qabila (rod, pleme), al-milla (vjerske vrijednosti, kultura i običaji), kao i al-‘asabiyya (vjerski fanatizam i mržnja), obrazložio kur’anske poglede na ova pitanja i iznio na koji način Kur’an i Sunnet osuđuju i liječe ove društvene bolesti.

Svoje izlaganje je često povezivao sa pogledima Ursa Altermatta, švicarskog sociologa, koji je, u svojoj knjizi Etnonacionalizam u Evropi…, Sarajevo nazvao evropskim svjetionikom, i to prvenstveno po millet-sistemu u kome je Bosna živjela stoljećima i čiji su tragovi i danas snažno prisutni u njoj.

Osigurajte svoju budućnost s novotel franšizom – Postanite partner u uspjehu!

Osigurajte svoju budućnost s novotel franšizom – Postanite partner u uspjehu!

Na temelju ovih istraživanja, akademik Latić je iznio svoju „rekonstrukciju“ (kur’anskog) millet-sistema u savremenoj Bosni i Hercegovini zalažući se za novi tip bratstva i jedinstva na univerzalnim monoteističkim osnovama.

U galeriji pogledajte fotografije sa akademskog diskursa koje je zabilježio fotoreporter portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije