Aida Čorbadžić i Tamara Štrelov Tabulov: Sarajevske Euridike u opereti Orfej u podzemlju

1
Vesna Andree Zaimović
Aida Čorbadžić i Tamara Štrelov Tabulov: Sarajevske Euridike u opereti Orfej u podzemlju
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Tamara Štrelov Tabulov u kostimu Euridike

Opereta 'Orfej u podzemlju' donosi na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo parodiju na mit o Orfeju i Euridici, kroz atraktivnu muziku koji je autor Jacques Offenbach. 

Novu režiju ovog operetnog hita, prvi put izvedenog u Parizu 1858. godine, potpisuje Nina Kleflin, dok je za dirigentskim pultom Ognjen Bomoštar. U opereti 'Orfej u podzemlju' sudjeluju brojni solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo uz orkestar Sarajevske filharmonije. Premijera i prva repriza najavljene su za petak 10. i subotu 11. mart 2023. 

Aida Čorbadžić i Tamara Štrelov Tabulov su sopranistice koje će utjelotvoriti glavni ženski lik, Euridiku. Aida će pjevati premijeru, a Tamara prvu reprizu. 

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Poznati starogrčki mit Orfej i Euridika prikazuje ovaj ženski lik kao romantičan i tragičan. Međutim, opereta 'Orfej u podzemlju' na ironičan se način poigrava sa zemljskim i božanskim likovima, stvarajući originalnu i duhovitu predstavu. Kakav je lik Euridike, pitamo protagonistice: 

"Euridika je mlada, udata žena, koja je nezadovoljna u braku. Ne voli više svog muža i ima ljubavnika, što otvoreno kaže, tražeći razvod. Osim toga, vesela je i voli provod, život, ljepotu, slobodu i nezavisnost. Za sebe tvrdi da je kći Nimfe i polu-boga, tako da uzima z pravo da se ponaša kako želi. Zaljubljuje se u Aresteja, a zapravo je to bog Pluton koji ju je zaveo. Zatim prelazi u ruke Jupitera. Tu je i njen muž, kao i Bachus, bog vina. Euridika koja se ne žali na sopstvenu sudbinu i korača kao vrlo nezavisna žena koja radi šta želi, kako želi, s kim želi i kada želi" - uz osmijeh nam prenosi Tamara Štrelov Tabulov. 

A kako Euridiku doživljava Aida Čorbadžić? 

"Ona je žena koja voli život i živi ga punim plućima. Udata dama koja više ne voli svog muža, ali ni on ne voli nju. Euridika sebi pronalazi ljubavnika, a splet okolnosti dovodi do toga da Euridika iz zemaljske dimenzije pređe u Haad, u podzemlje. Čak joj i tamo u jednom trenutku bude dosadno (smijeh). Euridika je jedna svježa, samosvjesna žena, fokusirana na sebe, radost i ljepotu". 

U pjevačkom smislu, uloga Euridike izuzetno je zahtjevna, te traži sopranisticu izvrsnih mogućnosti. 

Aida Čorbadžić u kostimu Euridike
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Aida Čorbadžić u kostimu Euridike

Obje pjevačice saglasne su u tvrdnji da bi se, po svim muzičkim karakteristikama, ova opereta Jacquesa Offenbacha mogla  svrstati u žanr opere. Od protagonistice se zahtijeva da govori, kreće se po sceni s lakoćom a u pjevačkom smislu koristi se široki dijapazon, od srednjih do jako visokih tonova i mnogo skokova.

"Veoma je zahtjevna, ali kada je slušate treba da se doima kao da pjeva s lakoćom. To je teško postići. Sjajno smo sarađivali s dirigentom Ognjenom Bomoštarom tako da smo uspjeli tehnički dobro postaviti lik. Meni je ovo prva operna suradnja s maestrom, jer smo ranije nastupali samo na koncertima. Uspio da mi prenese tu strast koji lik Euridike nosi, a i on sam jako voli život što nam je dokazivao svaki put kada bi došao na probu. Za mene je rad na ovoj opereti divno iskustvo", kaže solistica Čorbadžić. 

"Uloga podrazumijeva dosta skokova na visoke tonove, dosta dubokih tonova, nimalo jednostavno. Ako mi neko nakon ovoga kaže da je opereta laki žanr za pjevače, ozbiljno ću se naljutiti (smijeh). A pritom zahtijeva i onu dozu koketnosti za koji kažemo da je francuska. Tu je taj šarm noćnog Pariza, vodvilja, tu je i poznati can-can po kojem publika prepoznaje ovu predstavu. Pjevanje je samo baza, a sve ostalo se dograđuje, zahtijeva da joj se i glumački prilagodimo", otkriva Štrelov Tabulov.

Tamara Štrelov Tabulov u kostimu Euridike
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Tamara Štrelov Tabulov u kostimu Euridike

Raskošni kostimi koje je kreirala Vanja Ciraj pridonose šarmu i koketnosti Euridike, dok scenografija koju potpisuje Osman Oma Arslanagić dovodi ovog Orfeja i Euridiku (umjesto na Olimp i u Haad) u luksuzni hotel koji ima svoj 'sky lounge' i kockarnicu u podzemlju. 

Euridikini partneri u predstavi su tenori - Amir Saračević u ulozi muža Orfeja, zatim Ileš Bečei kao Pluton, te Jasmin Bašić kao Jupiter.    

Prvakinju Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Aida Čorbadžić u prošloj je sezoni nagrađena priznanjem Narodnog pozorišta Sarajevo. Osim kao Euridiku, i dalje ju možemo gledati i slušati na repertoaru Opere u ulozi Male Floramye u istoimenoj opereti, kao i u sjajnoj glavnoj roli u mini operi Telefon. 

Tamara Štrelov Tabulov se ulogom Euridike u punom kapacitetu vraća na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo, kuće u kojoj je pjevala početkom devedesetih.     

"Zadnji put sam na ovoj sceni pjevala Traviatu u okviru master studija koji sam na Muzičkoj akademiji u Sarajevu odbranila 2018. godine, te na Gala koncertu povodom 70 godina opere. Oba puta me sarajevska publika prihvatila veoma srdačno, što mi je drago jer je ovo moj grad. Zato mi je posebna čast da su me pozvali iz Opere i ponudili mi ovu ulogu" kaže sopranistica sa svojom porodicom živi u Rimu, gdje će za nepunih mjesec dana ponovo pjevati Traviatu. 

Ulaznice za operetu 'Orfej u podzemlju' mogu se rezervisati i kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. Više informacija o raznovrsnom programu Narodnog pozorišta Sarajevo pronađite na ovom linku 

Orfej u podzemlju: Autorski tim i podjela

AUTORSKI TIM

KOMPOZITOR: JACQUES OFFENBACH
LIBRETO: MEILHAC I HALÉVY
DIRIGENT: OGNJEN BOMOŠTAR
REŽIJA: NINA KLEFLIN
KOREOGRAFIJA: BELMA ČEČO BAKRAČ
SCENOGRAFIJA: OSMAN ARSLANAGIĆ
KOSTIMOGRAFIJA: VANJA CIRAJ DŽUDŽA
ŠEF HORA: DANIJEL ŽONTAR
SOLO VIOLINA: ARVIDA KULLOLLI-VRAČO
ASISTENT DIRIGENTA - KOREPETITOR: BAKIR SAMARDŽIĆ
KOREPETITORICA: AIDA MUŠANOVIĆ-ARSIĆ
INSPICIJENT-ASISTENT REŽIJE: GORDAN SIMIĆ
DIZAJN PLAKATA: SANDRO DRINOVAC
ASISTENTICA SCENOGRAFA: LAURA ILIČIĆ
SUFLERKA: AIDA DŽEBO
ADAPTACIJA LIBRETA: ADNAN LUGONIĆ

LICA / CAST

JUPITER JASMIN BAŠIĆ
PLUTON ILEŠ BEČEI
EURIDIKA AIDA ČORBADŽIĆ / TAMARA ŠTRELOV TABULOV
ORFEJ AMIR SARAČEVIĆ
JAVNO MNIJENJE AMILA RAVKIĆ / ADELISA SARAČEVIĆ
DIANA MELISA HAJRULAHOVIĆ - TOMIĆ
KUPIDO HANA SALIHOVIĆ
JUNONA EMINA MUFTIĆ
JOHN STYX DEJAN KAJEVIĆ / JOSIP KATAVIĆ
VENERA KATARINA KIKIĆ MARIĆ
MERKUR MAJO MARILOVIĆ
MINEVRA LEJLA HUSEINĆEHAJIĆ
MORFEJ SINIŠA MARKANOVIĆ
MARS NEDIM BAŠIĆ
HEBA DAJANA ŠEGVIĆ
DEMETRA DRAGANA GLUMAC
NEPTUN ALEN LEMEŠEVIĆ
VULKAN ALEN MUSTAFIĆ

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije