16. Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama

0
Radiosarajevo.ba
16. Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama
FOTO: Pravo Ljudski / Posljednji dan vestivala

Privodi se kraju 16. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala i drugo online izdanje.

"Proteklih 17 dana prikazivali smo filmove koji se osvrću na eru masovnih izumiranja i bioloških brisanja, eru u kojoj se prekida ljudsko iskustvo života. Tako je naše 16. izdanje bilo o osjećajima i iskustvima svijeta predstavljenom kroz kolektivnu spiralu, oblikovanu feminističkim akcijama, ekološkim intervencijama kao i borbom za zajedničku, kolektivnu budućnost.

U naredna 24 sata naše putovanje audio-vizuelnih senzacija se završava.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Ovogodišnji film zatvaranja festivala je posthumanistički rad Izvanzemaljske ekologije (Retroflektori: astronaut, robot, vanzemaljac) nakon kojeg slijedi razgovor između režisera Rala Mayera i Adrianne Quene programske selektorice našeg festivala.

Mayerov film bavi se kolektivnim životom u tehno posredovanoj stvarnosti, negdje na granici američke pop-kulturne znanstvene fantastike 80-ih i našeg vremena.

U pitanju je rad koji je teorijsko koliko i kinematografsko djelo koje zagovara mogućnost gledanja filma ne samo kao metodologije proučavanja svijeta već i stvaranja svijeta. Sa sveobuhvatnom idejom o važnosti bivanja zajedno, postavlja pitanje:

zajedno s kim?

I ovdje bismo željeli ostaviti da svatko od vas pronađe njegov/njen/njihov svijet zajedništva…

Film je čin intimnog, ličnog promatranja i refleksije, studija zajedničkog prostora i vremena. Čast nam je još jednu godinu da dijelimo prostor, vrijeme i slike kako sa svojom publikom, tako i sa našim saradnicima, simpatizerima i volonterima.

Zahvaljujući vama, Pravo Ljudski se aktivno transformisalo kao prostor suživota, cjelina koja stvara veze; figure međuzavisnosti i prijemčivosti uživo, kao i online!

Radujemo se ponovnom susretu sljedeće godine, nadamo se u punim kinima, kako bismo još jednom mogli podijeliti strast, misli, prostore i naravno podijeliti filmove!

Posebno se zahvaljujemo svim saradnicima i volonterima festivala, kao i partnerima i donatorima:

National Endowment for Democracy, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ambasada Brazila u Sarajevu, Ambasada Španije u Bosni i Hercegovini, Austrijski kulturni forum Sarajevo, Filmski Centar Sarajevo, Crosscuts, The Situated Ecologies Platform, KTH University, Route WB6, Regional Youth Cooperation Office - RYCO, Institut za razvoj mladih KULT, Five Stars Film Distribution, Sarajevski kiseljak, Vinogradi Nuić, Office shop, Franz Ferdinand Hostel Sarajevo, Metromedia, BHRT, Radio Sarajevo, Oslobodjenje, DANI, O Kanal, Fashion.Beauty.Love, Duart Platform, SEEcult, Гледај.мк, Balkan Art Scene, Ubiquarian, Revija Ekran", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije