Uz ispraćaj Straussa sa Grbavice: Zašto Ivica Osim mora dobiti ulicu u Sarajevu

3
Piše: Faruk Vele
Uz ispraćaj Straussa sa Grbavice: Zašto Ivica Osim mora dobiti ulicu u Sarajevu
Foto: Arhiv / Legendarni Ivica Osim

Simbolično, uz zvuke kompozicija Johana Straussa, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Europa i cijeli svijet oprostili su se danas od "Straussa sa Grbavice", velikana naše domovine, ali i građanina svijeta, dragog Ivice Osima.

Ispraćen je onako kako je živio, baš po mjeri, u skladu sa svojim odgojem i svemu u šta je vjerovao tokom velikog života…

Osim nije bio čovjek patike i prenemaganja, pa tog ne treba biti ni u ovom tekstu. Ali jeste bio čovjek velikih riječi i velikog trenutka. Nije ih tražio, štaviše, činilo se da je cijelog života bježao od njih - ali ga je život nalazio. Kao i sve nas koji, evo, ne svojom voljom provodimo vijek u sudaru s „viškom historije“ koja se nekako prečesto lomi preko naših leđa. Ponekad se čini da i Ivicu i sve nas neko davno kleo da živimo u "historijski interesantnom vremenu".

Sarajevo: Oglasili se iz Toplana o tome da li će biti nastavljena isporuka grijanja

Sarajevo: Oglasili se iz Toplana o tome da li će biti nastavljena isporuka grijanja

Upravo zbog činjenice da za života, onakav kakav je bio, nije tražio počasti i slavu, zapravo, tražio je uvijek načina kako više može dati svome Sarajevu i voljenoj Bosni, dan oproštaja trenutak je da podsjetimo "nadležne" na dug prema jednom od najvećih.

Zaista je davno bilo vrijeme da Ivica Osim dobije ulicu, trg, most ili stadion u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. I ne samo u glavnom gradu BiH, već diljem naše zemlje.

Dragi kolega, Muhamed Bikić, koji je još prije pet-šest godina pokrenuo inicijativu da taj nenadmašni nogometni stručnjak dobije tablu s njegovim imenom u voljenom gradu, najavio je  reaktiviranje tog značajnog prijedloga, pa je, eto, ovo prilika da se i mi "sjetimo da se (sin Mihaila i Karoline) rodio u Sarajevu".

Građani to svesrdno podržavaju.

Nažalost, opet je trebala doći inicijativa iz Beograda, pa da se Sarajevo sjeti dovršiti ono što je prije više od pola decenije započeto.

Naime, Dragan Stojković Piksi najavio je danas na lijep, učtiv način da će Osim dobiti ulicu u glavnom gradu Srbije, nekada Jugoslavije.

"On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čovjeku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način", rekao je Stojković, prenoseći obećanje beogradskih čelnika.

Svojim životom i djelom Ivica Osim na najdirektniji način svjedočio najljepše bosanske vrijednosti i kulturu ovdašnjeg čovjeka, velikog u svojoj skromnosti i originalnosti. Ali je, kada je trebalo, jednako snažno umio pružiti "otpor tiraniji" i biti svjedokom "čežnji naših naroda za slobodom" u njihovoj Bosni.

Neka je slava i hvala velikom Ivici Osimu. Sada je na nas red.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije