Ne zaboravite na najvažniji događaj

Darlingitswunderbar
Ne zaboravite na najvažniji događaj
Oktobar je stigao, darlings! A s njim je i jesen odlučila da se dostojno prezentuje u svim svojim pojavnim oblicima – počela je zlatno, a sada nas upoznaje i sa svojom kišnom stranom.

Piše: Iza Razija Mešević-Kordić za Darlingitswunderbar.com

No, nema veze, jer oktobar obiluje WUNDERBAR dešavanjima, u kojima možemo uživati “na suhom i toplom”, a od kojih su neka bila tako “nestrpljiva”, da su počela već zadnjeg dana septembra.  Ponovo sam za vas odabrala nekoliko prijedloga, kako ispuniti prve jesenje dane u Sarajevu.

Pozorište:

Kako je septembar u Sarajevu bio mjesec u znaku sporta – posebno trčanja i biciklizma – tako je oktobar mjesec pozorišne umjetnosti, jer u toku je 56. internacionalni teatarski festival MESS. Zapravo, MESS je počeo već 30. 9. i traje do 9.10, tako da, ukoliko već niste napravili odabir predstava i osigurali ulaznice, predlažem da se požurite.  Ovogodišnji program je zaista odličan, tako da sam teška srca izbor suzila na tri predstave i to: Iza kulisa biskvit zemlje (Velika Britanija), koja je već igrala u nedjelju, zatim Rodoljupci (Srbija) i Tri zime (Hrvatska). A šta ćete pogledati vi, darlings? Vidimo se u pozorištu.

Kino:

Multiplex Cinema City ove godine slavi svoj 7. rođendan i tim povodom 25. oktobra organizuje tzv. “Movie Revolution Day”. U čast ovog povoda, cijene ulaznica za sve projekcije iznose samo 2 KM. Trenutno, rezervacije još nisu počele, te zato pratite oficijelnu FB stranicu Cinema Cityja za više info. Što se mene tiče – filmski maraton je uvijek dobrodošao, a o kokicama da ne pričamo. Bacila sam oko na “Računovođu” s Benom Affleckom i “Inferno” s Tomom Hanksom… no, vidjet ćemo.

Koncert:

Čini mi se da je prošlo previše vremena od posljednjeg nastupa Mostar Sevdah Reuniona u Sarajevu, zar ne, darlings?  Uz dozu sjete, što smo već nekoliko godina uskraćeni da uživamo u vokalu njihovog osnivača Ilijaza Dedića, ipak se kao vječni ljubitelj njima karakterističnog “fusion sevdaha” radujem koncertu koji će se održati 14. oktobra.

Djeca:

Ukoliko ste s klincima propustili “Noć istraživača”, koja je održana 30. 9. i oni nikako da vam to oproste, ili ste pak bili tako oduševljeni, da ne želite čekati godinu dana, da s njima ponovo posjetite sličan event, onda je “Dječija nedjelja”, koja se održava u periodu od 3. 10.–9. 10. prava stvar za vas. Naime, u ovoj manifestaciji učestvuje i Zemaljski muzej u Sarajevu i to na način da organizuje besplatne radionice na razne teme, između ostalog “Mi smo arheolozi”, “Glinene majstorije” i “Tradicionalne dječije igre”. Potražite još pokoje slobodno mjesto.

Aktivizam:

I za kraj…  želim nešto da vas zamolim, darlings. A to je da ovaj naredni događaj upišete crvenom, zelenom, ljubičastom, roze… olovkom u svoj kalendar i da ga nipošto ne propustite. Taj događaj nema fiksni termin, već se održava na dan u mjesecu oktobru, kada vi odlučite, možete i imate vremena.

U tom događaju možete učestvovati potpuno same, a možete potražiti i profesionalnu pomoć. Taj događaj traje samo nekoliko minuta i za njega vam ne treba novi outfit, pa čak ni izlazak iz kuće, ali može imati snažan uticaj na vaš život.

Naime, mjesec oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke i “event” o kojem ovdje govorim je samopregled ili pregled dojki kod ginekologa. Prevencija i rano otkrivanje ovog oboljenja može spasiti vaš život, darlings. Zato je ovo najbitniji događaj u mjesecu oktobru, ne samo u Sarajevu, već u cijelom svijetu i iskreno se nadam, da ga nećete propustiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije