Subašić: Presuda Stanišiću i Simatoviću - novi dokazi o agresiji i zločinima Srbije u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Subašić: Presuda Stanišiću i Simatoviću - novi dokazi o agresiji i zločinima Srbije u BiH
Foto: Arhiv / Dvorište logora u TO Šamac

Konačna presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Jovici Stanišiću, bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije i Franku Simatoviću, bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije (JSO) više je od presude za ratne zločine, jer uspostavlja sasvim novi pravni odnos između države Srbije i države Bosne i Hercegovine (i Hrvatske) po pitanju odgovornosti za agresiju Srbije 1992. godine.

Piše: Edin Subašić*, za Radiosarajevo.ba

Konkretno i formalno, danas je MMKS potvrdio da su Stanišić (73), i Simatović (73) krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja Bošnjaka i Hrvata iz sedam općina u Bosni počevši od proljeća 1992. godine, za zločine u okupiranim hrvatskim područjima tzv. SAO i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP).

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Obojica su osuđeni na 15 godina zatvora, ali važnije od toga je to da je u žalbenom postupku dokazana njihova krivica kao dužnosnika Srbije i učešće u UZP-u. Oni su tokom pripreme procesa i suđenja već odležali dobar dio kazne (5,5, odnosno 6,5 godina), a sada slijedi njeno dovršenje.

Srbija direktno odgovorna

Opširno obrazložena presude sadrži popis zločina tipičnih po brutalnosti za prvu godinu rata i period srpskog ovladavanja strateški bitnim prostorima te kasnije faze rata, ali i veze sa lokalnim Srbima koji su dočekivali i pridružili se "Crvenim beretkama", JSO, "šešeljevcima"...

Omerović: "Presuda Stanišiću i Simatoviću potvrda je da UZP obuhvata teritorij cijele BiH"

Omerović: "Presuda Stanišiću i Simatoviću potvrda je da UZP obuhvata teritorij cijele BiH"

Osim stotine dokaza u svim mjestima, javnost je ranije mogla vidjeti i snimak strijeljanja zarobljenika u Godinjskim barama kod Trnova. I u Bosanskom Šamcu između ostalih tipičan zločin ove jedinice bilo je strijeljanje 16 zatočenika u poljoprivrednoj zadruzi u selu Crkvina koji su neposredno počinili pripadnici 'Crvenih beretki' Slobodan Miljković 'Lugar' i drugi. Slijedio je niz ubistava mještana, zatvaranja u logore i protjerivanje više od 20.000 ne-Srba.

Ovdje je bitno da se presudom najvišim funkcionerima SDB Srbije za zločine u pomenutim općinama sada direktno označava Srbija i kao kreator, naredbodavac, organizator i logističar udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), ali i kao aktivni akter zločina na teritoriji Bosne, a ne samo strana koja je 'sve znala'.

Upravo to podiže pravnu odgovornost Srbije na novi nivo nasuprot ranijoj presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid kojom je Srbija označena odgovornom samo za to "...jer nije učinila ništa da spriječi srebrenički masakr..." te da je "...prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida..."

NiP: Presuda Stanišiću i Simatoviću historijska, ostaje žal za fijaskom revizije presude za genocid

NiP: Presuda Stanišiću i Simatoviću historijska, ostaje žal za fijaskom revizije presude za genocid

Upravo činjenica da se presuda sada osim na Bosanski Šamac, odnosi i na Prijedor, Zvornik, Bijeljinu, Sanski Most, Doboj i Trnovo te za UZP izločine u Hrvatskoj - značajno joj daje na težini.

"Ova presuda je otišla značajno dalje u odnosu na prvostepenu, jer je uključen i UZP, a odgovornost proširena i na još šest općina. Također, proširena je i na Hrvatsku. Smatram da je presuda pravedna i u smislu dužine kazne. Nadalje, današnja presuda nepovratno involvira Srbiju kao aktivnog učesnika u zločinima," kaže advokat Vasvija Vidović.

Stvarni pravni efekti tek bi trebali da uslijede jer se ovdje radi o – novim dokazima o agresiji Srbije na Bosnu. Pravni ekspert za međunarodno pravo i certificirani evropski advokat prof. Ramo Atajić ističe da se sada i pitanje ranije presude Međunarodnog suda pravde (MSP) protiv Srbije može ponovo aktuelizirati, iako se nakon propasti revizije koju je sabotirao Bakir Izetbegović i njegov tim „pravnih eksperata“ činilo da je to kraj te priče.

Dragan Bursać: 'Srbijanska BIA i zvanično (p)ostala zločinačka organizacija!'

Dragan Bursać: 'Srbijanska BIA i zvanično (p)ostala zločinačka organizacija!'

Osnov za novu reviziju presude i odštete?!

Tek sad će ta političko-pravna spletka lidera SDA, koja je završnicu imala farsom u Vijećnici, pokazati u pravoj dimenziji. Pri tome ne bi smjela izostati niti pravna konsekvenca, ali je to tema za drugu priliku...

Prof. Ramo Atajić objašnjava:

"Ovo je nova situacija u smislu dokazivanja krivice Srbije za zločine i agresiju na BiH, radi se o novim dokazima, mada su mnogi od ovih dokaza postojali u već okončanim predmetima protiv zločinaca iz RS. To mora pokrenuti neki zvanični organ u Bosni, bilo kojeg nivoa, ali da se radi o zvaničnom državnom organu. Hoće li to biti premijer FBiH Nermin Nikšić, predsjednik Denis Bećirović, neki kantonalni organ... nebitno je. U ranijem procesu oko revizije nije bilo stvarnog interesa da se ona istinski i pokrene. Zato je i propalo. Ovo sada jeste osnova za novi pokušaj, ali on mora biti kvalitetno osmišljen i izveden," tvrdi Atajić.

Munira Subašić nakon presude: 'Vjerovatno ćemo tužiti Srbiju i RS!'

Munira Subašić nakon presude: 'Vjerovatno ćemo tužiti Srbiju i RS!'

Nadalje, presuda je osnov i za nove tužbe žrtava koje su maltretiranje pretrpjeli direktno od pripadnika jedinice što ih je u Bosnu dovela SDB Srbije. Te tužbe bi bile ciljane na odštetne zahtjeve za pretrpljene torture, traume, premlaćivanja i dugotrajno nezakonito zatvaranje u logore. Veliki broj logoraša – žrtava već je tužio entitet RS, ali su njihove tužbe odbijene ili negativno riješene. Čak im je dosuđeno da plate visoke sudske troškove! Ovo sada je nova situacija i po tom osnovu.

"Sada žrtve... dakle, pojedinci mogu tužiti Srbiju uz veliku vjerovatnoću da će i dobiti odštetu, ali to ne trebaju raditi u Bosni, niti u Srbiji ili Hrvatskoj, jer nema šansi da tu dobiju sporove. Oni to moraju učiniti u SAD ili nekoj od država Evropske unije (EU) koristeći princip univerzalne jurisdikcije, a tužbe sa odštetnim zahtjevom trebaju se odnositi na zločine genocida, agresije, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina i na konkretnu štetu koju su pretrpjeli,“ kaže Muradif Pajt, zastupnik žrtava u predmetima naknade štete.

"Ti zločini nikad ne zastarjevaju. U ovom slučaju krivica Stanišića i Simatovića je dokazana u najvišem standardu i stepenu dokazivosti – van razumne sumnje – i to su nepobitni dokazi u svim budućim sporovima pred drugim sudovima. Ali, osim dokaza iz ove presude postoje hiljade validnih dokaza iz drugih predmeta koji nedvosmisleno potvrđuju da je na čelu UZP-a bio Slobodan Milošević, a najbliži saradnici bili su mu čelnici SDB-a, vojske i policije. Zapravo isti ovaj sud,ali u formi MKSJ već je 2004. godine na suđenju Miloševiću dokazao da se cijelo vrijeme radilo o međunarodnom vojnom sukobu u Hrvatskoj, a u pet presuda za Bosnu također da se radilo o međunarodnom sukobu, odnosno agresiji," dodaje Pajt.

Ćamil Duraković za Radiosarajevo.ba nakon presude Stanišiću i Simatoviću: Historijska odluka!

Ćamil Duraković za Radiosarajevo.ba nakon presude Stanišiću i Simatoviću: Historijska odluka!

Naplata odštete, prema Pajtu, izvršila bi se "pljenidbom resursa i imovine Srbije izvan zemlje". Da podsjetimo, advokat prof. Atajić i Pajt akteri su realizacije dviju već pravosnažnih presuda američkih sudova o odštetnim zahtjevima žrtava zločina snaga RS, a koje su sada u fazi verifikacije na sudu u jednoj od zemalja EU, nakon čega slijedi izvršenje na isti način – isplatom ili pljenidbom imovine bh. entiteta RS i Srbije.

Historijat i budućnost procesa

Stanišić i Simatović su uhapšeni 2003. godine, izručeni iz Srbije, ali na prvom suđenju 2013. godine bili su oslobođeni krivice. Međutim, Žalbeno vijeće 2015. godine ukinulo je oslobađajuću presudu i naredilo ponovno suđenje po istoj optužnici. Zaključak vijeća bio je da su "napravljene ozbiljne pravne i činjenične greške". Na ponovljenom suđenju koje je počelo 2017. godine pred MMKS obojica su u junu 2021. godine osuđeni na po 12 godina zatvora samo "za pomaganje i podržavanje zločina koje je počinila specijalna jedinica SDB Srbije na području Bosanskog Šamca".

To je bila minimalna satisfakcija žrtvama, ali i određena promjena u tretiranju odgovornosti Srbije za ratove u Bosni i Hrvatskoj. Ovo danas predstavlja veliku pravnu pobjedu. Ima i simbolike u tome da se presuda izriče baš na Dan bijelih traka.

Fazila Efendić: Presudom Simatoviću i Stanišiću jasno je da je Srbija učestvovala u agresiji na BiH

Fazila Efendić: Presudom Simatoviću i Stanišiću jasno je da je Srbija učestvovala u agresiji na BiH

Sljedeća konsekvenca ove presude moglo bi biti procesuiranje drugih aktera i lokalnih zločinaca koji su bili oslonac "Crvenih beretki" u Bosni. U Bosanskom Šamcu od Srbijanaca direktno povezanih i neposredno podređenih Stanišiću i Simatoviću odgovornost su dosad izbjegli Dragan Đorđević "Crni", neposredni zapovjednik "Crvenih beretki prilikom okupacije i činjenja zločina, kao i njegovi saradnici Srećko Radovanović "Debeli", Aleksandar Vuković zvani Vuk i drugi. Među njima je bio i Zvezdan Jovanović "Zveki", kasnije osuđen na 40 godina za ubistvo Zorana Đinđića. Slobodan Miljković "Lugar" ubijen je u Kragujevcu 1998. godine.

Od domaćih aktera u MKSJ u Hagu je iz Bosanskog Šamca osuđena tzv. "šamačka grupa": dr. Blagoja Simić (15 godina), ratni načelnik šamačke općine, Stevan Todorović "Monstrum" (10), Miroslav Tadić "Miro Brko" (8), Simo Zarić "Šolaja" (6) i Milan Simić (5). Svi su odavno izašli na slobodu, a neki već i upokojeni. Zanimljivo je da su dr. Simić i Zarić nakon robije bili vijećnici u Općinskom vijeću Šamca, a Simić postao još i direktor Doma zdravlja, što se sasvim uklapa u profil "srpskog heroja" i sistem moralnih vrijednosti u RS!

Procesuiranje lokalnih zločinaca?

Inače, ovaj mali grad nakon okupacije 17. aprila 1992. godine prošao je sve užase kao i druga mjesta gdje je silom zavedena srpska vlast. U samom gradu formirano je pet logora, a obližnje hrvatsko selo Zasavica bilo je pretvoreno u geto za internaciju Bošnjaka i Hrvata koji su zatim protjerani. Mučenja, ubistva, strijeljanja zatočenika, primoravanje ne-Srba na nošenje bijelih traka, pljačke... i niz tipičnih fašističkih mjera bili su svakodnevica. Jedna od njih je bila npr. zabrana okupljanja nesrpskih mještana u grupama od tri i više osoba!

Zikret Zukić za Radiosarajevo.ba nakon presude Stanišiću i Simatoviću: "Ima pravde!"

Zikret Zukić za Radiosarajevo.ba nakon presude Stanišiću i Simatoviću: "Ima pravde!"

Ova presuda sigurno će aktuelizirati i neizvršenu presudu Vojnog suda iz Orašja koji je još tokom rata na temelju svjedočenja prebjega i razmjenjenih lica iz Bosanskog Šamca optužio i u odsustvu osudio 47 pripadnika šamačkih vlasti, srpskog MUP-a i VRS na višegodišnje kazne.

Te presude su godinama stajale u arhivi Općinskog suda u Orašju, da bi ih 2015. godine aktivirao tadašnji predsjednik Suda u Orašju. U proteklih osam godinama taj predmet je lutao između Osnovnog suda u Modriči, MKSJ u Hagu, VSTV-a i Tužilaštva BiH u potrazi za jasnim tumačenjem koja instanca je nadležna da nastavi procesuiranje. Presude su sada na postupanju u Kantonalnom sudu Posavskog kantona u Odžaku pa će biti zanimljivo kako će biti u budućnosti tretirane u novim okolnostima, to jeste nakon što je MMKS presudio pokrovitelje zločina koje su izvršili lokalni počinioci.

Osim toga, očigledno je da je su političke promjene u posljednje vrijeme donekle oslobodile sudove ranijih pritisaka te da bi procesuiranje zaboravljenih zločina žrtve ipak mogle dočekati.

Krivi su: Ovo je sedam glavnih tačaka optužnice Jovice Stanišića i Franka Simatovića

Krivi su: Ovo je sedam glavnih tačaka optužnice Jovice Stanišića i Franka Simatovića

Najvažniji faktor pri tome je činjenica da – ratni zločini ne zastarjevaju.

*Autor je umirovljeni brigadir Vojne obavještajno-sigurnosne službe OS BiH, magistar politologije u oblasti međunarodnih odnosa i vojno-politički analitičar u projektima koji se bave sigurnosnim pitanjima

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije