Munira Subašić nakon presude: 'Vjerovatno ćemo tužiti Srbiju i RS!'

8
A. Čančar
Munira Subašić nakon presude: 'Vjerovatno ćemo tužiti Srbiju i RS!'

Nakon što je Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) donio je konačnu presudu u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših rukovodilaca srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB), kojom su osuđeni na po 15 godina zatvora, oglasila se Munira Subašić, predsjednica Majki enklava Srebrenice i Žepa.

"Čestitam Haškom tribunalu, bilo je uspona i padova. Misiju smo završili ljudski. Naravno, žrtva nikad nije zadovolja. Jedna poruka za vas sve: 'Razlike su dobre ali, podjele nisu. Nemojte dijeliti ljude na ove ili one. Moramo dijeliti ljude na zločince i dobre ljude'. Ova presuda je pokazala da je Srbija odgovorna, a mi znamo da jeste. Migovi koji su dolazili iz Srbije, nisu dolazili iz RS-a. RS nije imala piste, pilote. Ja sam ranjena 92. godine i drago mi je ne zbog mene, nego djece koja žive u BiH. Treba djeci reći istinu, ne treba ih držati u lažima. Djeca su naša budućnost", poručila je Munira Subašić.

"Pomozimo sve žrtve iz BiH i sa Balkana i sve majke da unučad okrenemo prema budućnosti, da sutra ne ude razlika da ovaj se zove onako, a onako, nego da budu zajedno, grade bolje. Bez istine nema prade, bez pravde nema pomirenja, bez pomirenja nema povjerenja. Povjerenje možemo donijeti mi. Drago mi je da oni koji su zaslužili da pate", poručila je.

Mario, glumac magične misli

Mario, glumac magične misli

Na pitanje koliko ova presuda znači i za Srebrenicu jer su Stanišić i Simatović osuđeni za šest dječaka, Munira je odgovorila je:

"Znači puno. Pokazalo se da je pravda zadovoljena. Majke su umrle. Majka čiji je sin bio najmlađi, Alispahić, nije doživjela ovaj dio pravde. Mislim da je ovo dobro za budućnost", dodaje Munira Subašić.

Istakla je da nijedna majka ne želi da joj sin bude ubijen, ni da bude ratni zločinac, a ako je to izabrao, svi moramo odgovarati. 

Udruženje pokret majke enklava Srebrenice i Žepe i Udruženje žrtava i svjedoka genocidaa 7. juna imaju  sastanak sa generalnim sekretarom UN gdje će imati važne razgovore. 

"Tražit ćemo od njih da formiraju jedan fond koji treba da žrtve budu zadovoljene, a šta je najvažnije - najvažnije je da smo tužile Vladu Holandije gdje se smatra da je to jedna europska zemlja pravde - Sud pravde, Sud časti, Sud za ratne zločine, Haški tribunal, pa smo uspjele da presudimo. Imamo dobre advokate, vjerovatno ćemo to da uradimo i prema Srbiji i prema RS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Najnovije