Srđan Šušnica: Dodikovo "dešavanje naroda"

2
Radiosarajevo.ba
Srđan Šušnica: Dodikovo "dešavanje naroda"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protest u Istočnom Sarajevu

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je uvijek pametno koristio proteste i druge političke spektakle kako bi mobilizirao javno mijenje u RS, kako bi podigao patriotske tenzije u medijima i kod prosječnog građanina, na određenu temu.

Piše: Srđan Šušnica, za Radiosarajevo.ba

Ovog puta je to povlačenje znaka jednakosti između lika i (ne)dijela Milorada Dodika, s jedne i RS-a, to jeste Srba kao naroda, s druge strane.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Ili - ako želite suditi Dodiku, zapravo sudite RS-u i sudite Srbima. To je prva poruka ovih saborovanja koja je namijenjena građanima RS-a.

Sjetite se, to nije počelo danas, prvi skup odakle su poslane ovakve poruke je bio Kočičev zbor.

Druga jučerašnja poruka je opet za građane koji žive u RS režimu i ona glasi, Srbi su diskriminisani i ugroženi u FBiH i cijeloj Bosni, nemaju osnovne političke slobode, poput prava okupljanja.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

I tu su Dodiku pomogli oni koji su, po mom mišljenju bez potrebe, zabranili okupljanje pred Sudom i Tužilaštvom BiH. Trebali su dopustiti i obezbjediti taj skup, od eventualnih kontraskupova.

Ali, mislim da je trenutna vlast izbjegavala bilo koji scenarij u kojem bi policija kantona ili FBiH eventualno morala ili zabraniti kontraskup ili ne daj bože primijeniti silu prema kontraskupu usred Sarajeva. To bi bio još jedan udarac za trenutnu vlast u FBiH, i to zbog koga - pa zbog njihovog partnera u vlasti na državnom nivou!

Dodikovo "mučeništvo"

Treća poruka je odaslana Visokom predstavniku i zapadnim ambasadama u BiH, a ona glasi - evo me, ja sam ubijedio ljude da sam žrtva političkog, a ne pravosudnog progona, ako me uhapsite ili budete sudili napravićete od mene mučenika, mene će štiti narod…

Ovim skupom on testira zapadne aktere u BiH i, naravno, opet lomi državne institucije i pravni poredak. Čovjek za koga postoji osnovana sumnja da je svojim radnjama počinio bića najmanje četiri krivična djela (negiranje genocida, organizovanje protivustavnog referenduma, protivpropisno i protivustavno objavljivanje zakona, te neprovođenje odluka ustavnog suda i Visokog predstavnika), sada protestima prkosi pravnom poretku i institucijama BiH.

Sramotno: Na protestu pristalica Milorada Dodika istaknuta slika Vladimira Putina

Sramotno: Na protestu pristalica Milorada Dodika istaknuta slika Vladimira Putina

Ovdje se uvijek može i treba postaviti pitanje, da li na ovakve skupove i slične performanse na administrativnoj liniji treba gledati kao na provokacije i nastavak secesionističke političke prakse?

Dodik je iskoristio skup da pošalje još jednu u nizu sličnih provokativnih poruka o tobožnjoj granici, "samostalnoj državi RS" itd.

"Pravljenje države" u javnom prostoru

To je nastavak state-building-a,  pravljenja države od RS-a u medijskom, narativnom i kultur-političkom prostoru te u glavama ljudi. U RS-u je vrlo malo građana koji nisu ubijeđeni, i kognitivno i emotivno, da je RS samostalna država.

Neki je doživljavaju kao slabu, neki kao privatnu državu, privatnu prčiju porodice Dodik, ali ipak je percipiraju kao državu koja je nastala u ratu, za koju su ginuli borci i koja je nešto drugo od Federacije BiH.

Skupovi podrške Dodiku: Na međuentitetskim linijama najavljeno okupljanje i blokada saobraćaja

Skupovi podrške Dodiku: Na međuentitetskim linijama najavljeno okupljanje i blokada saobraćaja

Ja ne mislim da Dodik ima manevarskog poteza da u ovom trenutku potegne neke krupne ili definitivne poteze pravno-političke secesije.

On je već učinio dovoljno, napravio je pukotinu u ustavno-pravnom sistemu BiH i pokrenuo je proces djelomičnog izlaska RS iz pravnog poretka i sistema države BiH.

Kada su država i Visoki predstavnik reagovali, i kada su ga suočili sa krivičnim procesom, on taj secesionistički kurs sada vraća na teren političkog, i to ne u institucije već u političku bazu, tipa - neka narod odluči.

A to su ovi protesti. Ovim protestima on želi očuvati prostor političke samostalnosti RS-a koji je već osvojio. On će nastaviti s ovakvim i sličnim mobilizacijama javnog mijenja u RS, jer je doveo stvari na ili-ili.

Strastveni konvertit

Ili će on i režim u RS očuvati do sada stečenu nedodirljivosti, relativnu samostalnost i izolovanost RS-a od bh. pravnog sistema (uključujući i sve blokade spoljnopolitičkog puta BiH i sva državotvorna pitanja koja vise poput državne imovine), ili će sud njega i saizvršioce osuditi na kazne i posljedično na prestanak obavljanja političkih, izabranih i postavljanih funkcija.

Nema tu trećeg, nema pregovora koji se završavaju stvarnim kompromisom i odustankom Dodika i RS-a od izgradnje države  u državi.

Dodik sebe vidi kao novog srpskog državotvorca, vidi se na ikoni, ili bar na triptihu uz Karadžića i Miloševića.

On djeluje poput strastvenog ideološkog ili teološkog konvertita, što on i jeste.

Od jednog prosječnog narodnjačkog komuniste sa nekim reformatorskim poslovnim i kriminogenim instinktima, on  je lično konvertirao u iskrenog velikosrpskog klero-nacionalistu i vjernika (u smislu odanosti svetosavskom nacionalizmu koji propovijeda Crkva Srbije, a ne u smislu poštovanja hrišćanskih svetih knjiga, koje odavno nisu više suština misije i djelovanja te crkve).

Ali, sačuvao je svoj stari boljševički fundament i, naravno, ljubav prema novcu.

*Autor je kulturolog, pravnik i publicista iz Banje Luke

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije