Šeki Radončić: Krivokapić za "orden spreman"

2
Radiosarajevo.ba
Šeki Radončić: Krivokapić za "orden spreman"
FOTO: Arhiv / Šeki Radončić

Za zaboravne ili neupućene: osnivači Republike Srpske, osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Ratko Mladić, baš kao i njihovi politički i ideološki nasljednici 9. januar su slavili ili slave kao "dan državnosti" Republike Srpske.

Ako znamo da su Zdravka Krivokapića na mjesto premijera bukvalno instalirali jedan od glavnih ideologa Velike Srbije Amfilohije Radović i četnički vojvoda Andrija Mandić, koji je čak svoje zasluženo čelno mjesto na tada opozicionoj listi ustupio "Profesoru" kao i Krivokapićevo predpremijersko i premijersko velikosrpsko djelovanje, onda i ne čudi što "uvaženi profesor" i ovakvim potezom pokazuje da ne posjeduje kulturu stida niti kulturu sjećanja.

Piše: Šeki Radončić za ibalkan.net

Ovim neprimjerenim činom se Zdravko Krivokapić kandidovao da sljedeće godine na svoja junačka prsa pripuči Orden Republike Srpske, u narodu poznatiji kao Karadžićev orden. Kao što je to učinio njegov ideološki i politički guru, upokojeni Amfilohije.

Naime, Radovan Karadžić je 9. maja 1994. godine, na svečanoj sjednici Republike Srpske, lično uručio najznačajnije ordenje najzaslužnijim osobama na stvaranju te paradržavne tvorevine. (Do tog spiska sam uspio doći nakon višegodišnjeg istraživanja, jer je skrivan kao zmija noge: strah od Haga je bio golem.)

U svečarskoj atmosferi, azbučnim redom, čitana su imena slavodobitnika: državnika, sveštenika, političara, ratnika, književnika… Sve ih je krasila ista osobina – u službi politike krvi i tla, sabljom ili krvavim perom, gradili su Republiku Srpsku.

Najsjajnija Karadžićeva odličja, Orden Republike Srpske sa ogrlicom, "koji se dodjeljuje najistaknutijim ličnostima za stvaranje RS-a" dobili su patrijarh srpski Pavle i "balkanski kasapin" Slobodan Milošević. Zasluženo, iako su obojica negirali bilo kakve veze sa užasnim zločinima počinjenim u BiH.

Pored patrijarha Pavla, visoki sveštenici Srpske pravoslavne crkve: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, episkop bački Irinej Bulović, episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, episkop banjalučki Jefrem Milutinović, hercegovački vladika Atanasije Jeftić, episkop petrovački Hrizostom, episkop Stefan, episkop šumadijski Sava…

Odmah iza njih, Ordenom Republike Srpske sa lentom odlikovani su kasnije osuđeni ratni zločinac Biljana Plavšić i njen kolega Momčilo Krajišnik. Na prijedlog Momčila Krajišnika, Narodna skupština RS-a odlikovala je i skromnog Radovana Karadžića sa istim ordenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije