S ove strane Drine | Dragan Banjac: Braneći čast i RS čekamo 23. maj

Radiosarajevo.ba
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Braneći čast i RS čekamo 23. maj
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Banjac

Sada je već postalo zabavno. Dosta građana ove zemlje željno iščekuje Njegov kra(h)j, čas kada će navodni vođa navijača Zvezde i po sopstvenoj oubrazilji planetarnih Srba, sići sa trona. Žele ga vidjeti klonulog i skunjen mu izraz lica, možda i poslednje slikanje za škatulu preko koje decenijama čuva stolicu i sluđuje narod.

Piše: Dragan Banjac, za portal Radiosarajevo.ba

Ali majstor obmane (obraza nema a stražnjici se ne boji) ne patiše. Prošle srijede srpski predsednik (Aleksandar Vučić) izjavio je da Srbija nema nikakve šanse da spriječi usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini UN o genocidu u Srebrenici ali i da nikad neće pognuti glavu pred onima koji bi najstradalniji narod na Balkanu da proglase genocidnim“.

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao  i Željko Komšić

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao i Željko Komšić

Iako bi mi od velike koristi ovdje bila pomoć recimo starog znanca, psihologa Žarka Trebješanina, pokušaću sam. Ako si već, majstore laganja i obmana, ubijeđen da su šanse „nikakve“ čemu onda halabuka, kuknjava kod ruskih i kineskih „prijatelja“, i ponekog evropskog, da se spriječi najgore – ono što neće ni uslijediti – proglašenje „najstradalnijeg naroda na Balkanu“ genocidnim. Niko iz „bijelog svijeta“ to ne ište, a ni od Bošnjaka, što je nedavno slikovito izrazio sarajevski glumac Emir Hadžihafizbegović, rekavši: „Nađite mi Bošnjaka koji je javno rekao da su Srbi genocidni, polit ću se benzinom...“

Zapadne pare nisu crvljive

Zna i „vođa navijača“ da to niko ne misli i ne traži, ali ne treba propustiti ovakvu priliku da se cementira ostanak na Andrićevom vencu. Prije tri dana Ono je, obratite pažnju, u Ruskom domu u Beogradu, na ruskom jeziku govorilo na temu “Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda”. Obrušio se Vučić na “kolektivni Zapad” koji usvajanjem te rezolucije želi ukidanje Republike Srpske (to tebe žulja, majstore!) i da “dodatno napakosti slobodarskom srpskom narodu”. Pakost je, veli, uslijedila jer se „slobodarski narod“ drznuo - da vodi nezavisnu politiku. Šta će, ako čuju, na ovo reći braća Si i Vladimir, slutite i sami.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Iako mu zapadne pare (bez kojih bi njegova silesija od zemlje davno ekonomski lipsala) nisu mrske Ono je svoje darodavce optužilo da Srbima čine pakosti kako bi sakrili „svoju nesposobnost zbog nekih drugih događaja u svetu  i da to pokriju „lažnom podrškom jednom delu muslimanskog življa na zapadnom Balkanu”. Istovremeno se ufao da će pametni ljudi iz zapadnog dijela svijeta donijeti odluku da povuku Nacrt rezolucije „koju samo što nisu nazvali ‘protiv Srbije i srpskog naroda'”. Navijač kaže da su se upinjali iz petnih žila da nam objasne kako to nije upereno protiv našeg naroda i zemlje, kako krivica ne može biti kolektivna. Ali, veli Vučić, nema odgovora na naše pitanje protiv koga je uperena jer nema nijednog pojedinca o kome pričaju. Postavio je i drugo pitanje, na koje takođe nema odgovora - šta je smisao i cilj rezolucije čiji su sponzori Nemačka i Ruanda.

Dalje, konstatujući da su (Zapad) okončali sve postupke, da je ova zemlja „češće protivpravno“, isporučila sve koje su tražili i sudili im. Stoga pita - koji je sljedeći nivo pravde koji traže da se uspostavi na račun srpskog naroda u cjelini? Vučić je odbacio ocjene zapadnih zemalja da je rezolucija usmjerena na postizanje trajnog pomirenja na zapadnom Balkanu. “Ko se to danas oseća bliže onim drugima? Lagali ste na početku, lažete i danas”, kaže Vučić.

Brani(mo) čast, RS i Srbiju

Kampanja, kampanja... Kukavica narodu poručuje da će narednih sedam dana biti možda najteži od kada obavlja funkciju premijera ili predsednika Srbije. “Nas čeka težak posao. Od nedelje uveče, ponedeljka biću u Njujorku gde ću se boriti za istinu znajući da nemamo nikakvu šansu da pobedimo“. Čemu onda trošak i dalek put, na zaboravi popudbinu.

Pošto je Zapad bogat i bahat, Kukavica priznaje da nemamo izbora, da smo saterani u ćošak. U tom ćošku, valjda kad ode u SAD, pažnju će da usmjeri na odbranu -  časti, RS i Srbije. Kobajagi mi (On i Srbi!) im nećemo dati da nam to uzmu. Znači li to da je RS njegova/naša a što se tiče časti to smo za vazda izgubili u Vukovaru, Kninu, Dubrovniku, Sarajevu, Bihaću, Prijedoru, Banja Luci, na Kosovu...

Hvatanje za slamku

Dan kasnije, 16. maja, na Samitu lidera zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru, Vučić je pozdravio  "dobru ideju", najavu predsjednika crnogorskog parlamenta, četničkog vojvode Andrije Mandića da će politički predstavnici Srba predložiti Skupštini Crne Gore usvajanje rezolucije o Jasenovcu.

"Mi ćemo sagledati kako da je oberučke u budućnosti prihvatimo. Ali, pitanje je za građane Crne Gore i njihove političke predstavnike žele li to ili ne", kazao je Vučić novinarima u Kotoru.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Poniznost ispod ćize

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Poniznost ispod ćize

Najava ovog crnogorskog četnika nije dobro primljena u Hrvatskoj zbog čega je iz Zagreba  otposlana protestna nota. Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da se Zagreb odlučio na taj potez jer od šefa crnogorske diplomatije Filipa Ivanovića nije dobio garancije da rezolucija o Jasenovcu neće biti usvojena u Skupštini Crne Gore. Na to mu je crnogorski kolega odgovorio u stilu zapadnjaka - da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili sa Hrvatskom.

Vučiću nije svejedno što „drugo oko u glavi“ hoće da podrži Rezoluciju o Srebrenici. "Da li je to potaman za Srbiju i da li ćemo biti oduševljeni svakako da nećemo. Ali izdržaćemo mi i te udarce, nije problem", kaže „junačina“ Vučić i dodaje da se individualna krivica ustanovljava na sudovima, a da je ovdje riječ o političkoj deklaraciji „kojom želite da stavite kolektivni žig na čelo jednog naroda“. Poslije se zaletio i otkrio da je "smisao" Rezolucije zapravo „revizija tužbe protiv Srbije ili naplata ratne štete“.

Kosovo i dalje srpsko

Da pokaže svoju moć i da malo ublaži sopstvenu  krivicu srbijanski predsjednik često odlazi kod prvog mantijaša, šefa militantne, kriminalne i švercerske SPC. Kad se ide kod patrijarha Porfirija u paketu je obavezno i rmpalija iz Banja Luke.

Tako je bilo i u petak kada je AV čelnicima Srpske pravoslavne crkve i predsedniku RS (Miloradu Dodiku) izrazio zahvalnost što se bave "nametnutom rezolucijom o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda".

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

Posle krkanluka, ručka na kojem je ugostio patrijarha, Sveti arhijerejski Sabor SPC i Dodika, Vučić je (na Instagramu) napisao da su zvaničnici Srbije uložili veliki trud da spriječe usvajanje Rezolucije o Srebrenici koje se očekuje 23. maja.

"Iako smo se borili i uložili ogromnu energiju kako bismo im se suprotstavili najjače i najsnažnije moguće, bez vaše snage i podrške to ne bismo mogli", naveo je Vučić. Riješenje je, dakle, nađeno, Milorad i Porfirije će da izvade stvar.

Ostaje problem Kosova. O tome Vučić kaže da svakim danom „na različite načine pokušavaju, ne samo iz duše i srca, već i fizički da nam u potpunosti odvoje Kosovo i Metohiju“. Da sve to murleiše AV obećava borbu i da će svim političkim sredstvima činiti sve „za naš narod na Kosovu i Metohiji“ i da, naravno, „nikada nećemo pristati na nezavisno Kosovo“. Koje je, da se podsjetimo, nezavisno od 17. februara 2008. godine.

Prepodobni Josif saopšti juče i jedinu pozitivna stvar, da se Srbija i (Dodikova i njegova – p. D. B.) Srpska „u nelakim vremenima ekonomski razvijaju dobro“.

Pošto nisam genocidan mirno čekam 23. maj. O pitanju naše krivice poslije toga.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije