S ove strane Drine | Dragan Banjac: Milorad - od reformiste do šovinističkog komedijanta

4
Radiosarajevo.ba
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Milorad - od reformiste do šovinističkog komedijanta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Bio je osmi jun ove godine, tako reći juče, u najveću srpsku palanku dovukao se bosanski (srpski) bašibozuk (oni sebe zovu "politički vrh") na čelu sa Miloradom od Laktaša da sa sebi skoro ravnim srbijanskim vrhom upriliče nacionalistički dernek. I bi "Svesrpski sabor" koji donese/jednoglasno izglasa "Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda”.

Piše: Dragan Banjac, za Radiosarajevo.ba

Srbi, koji započeše sve osvajačke ratove na području bivše zajedničke nam domovine (i sve ih, hvala svevišnjem, izgubiše), kao svjetina čija su nacionalna i politička prava navodno ugrožena sabraše se (u Rečniku s/h književnog jezika ne postoji sabornosti) da urbi et orbi rastelale kako su tobož ugroženi.

Čedo Jovanović objavio staru fotografiju i poručio: 'Bruke ljudske, niste vi Srbi dostojni Kozare'

Čedo Jovanović objavio staru fotografiju i poručio: 'Bruke ljudske, niste vi Srbi dostojni Kozare'

Bosanskohercegovački (srpski) bašibozuk, osokoljen Srbijom iskoristio je zamor međunarodnog faktora i nespremnost, razjedinjenost i nemanja sluha kod sarajevskog "političkog vrha", da se kroz famoznu beogradsku Deklaraciju primaknu korak bliže snu Zadribatine iz Laktaša – "mirnom razlazu" sa BiH.

Medvjeđa usluga

Sve je smišljeno tako da se "vlasi ne dosjete". Najprije se u tom dokumentu koji treba da usvoje oba "državna" parlamenta kaže da je "Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije” i – obratite pažnju "osuđuju svako nepoštovanje i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma” o BIH. Time se zamagljuje pokušaj bivšeg reformiste a danas okorjelog nacionalšoviniste Milorada Dodika da se ispod žita najavi "mirni razlaz" RS i BiH. Uz podršku Srbije, što je u krajnjoj liniji medvjeđa usluga Srbima iz BiH!

Dobrano zaboravljeni "Svesrpski sabor" podržava napore Republike Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, garantovanih međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 i drugim rezolucijama Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN), kao i pravo i dužnost Republike Srbije da se posveti opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji” – navedeno je u jednoj od skoro 50 tačaka Deklaracije. Idemo dalje. Sabor insistira na izvršenju Rezolucije SB UN (1244 iz 1999.) u svim njeni aspektima.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Sabor NE podržava Rezoluciju o Srebrenici... ali se konstatuje da je Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini – Dejtonski mirovni sporazum "trajno i bitno narušen uprkos težnjama RS i srpskog konstitutivnog naroda koji su se borili za očuvanje dejtonskog ustavnog okvira u BiH, te poziva sve međunarodne aktere da se vrate poštovanju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma”. Postoji li u Dejtonskom sporazumu makar redak o razlazu?

Sabor konstatuje da je RS "zadovoljna visokim stepenom autonomije definisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, stoga insistiramo na suštinskom i formalnom provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma...

Osuđuje se "svako nepoštovanje i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procedura u BiH, nametanje zakona, preglasavanje konstitutivnih naroda, prenos nadležnosti sa entitetskog nivoa na centralni nivo, kršenje ljudskih prava i sloboda, te garantovanih prava srpskog konstitutivnog naroda na slobodno i samostalno odlučivanje i delovanje unutar dejtonske BiH”.

Ali, u Deklaraciji stoji da se smatra "neprimerenim postavljanje visokog predstavnika u BiH suprotno Aneksu X Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je propisano da je za imenovanje visokog predstavnika potrebna saglasnost strana ugovornica, kao i odgovarajuća rezolucija Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija”. To žulja Milorada.

Potom se podržava politika vojne neutralnosti Srbije u odnosu na sve postojeće vojne saveze s čime je potpuno saglasna RS koja će se boriti za očuvanje vojne neutralnosti u BiH.

Milorad i svita su aminovali da Srbija i RS "ujedinjeno obilježavaju 15. septembar kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u sećanje na proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu”. Dalje, Sabor smatra da je Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati. Ali se "očekuje" da RS nastavi da obeležava 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske i krsnu slavu”. Kao kruna svega Sabor je potvrdio je da je himna ‘Bože pravde’ svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb”. Tevabija, vlast, članovi "akademija nauka", Sabora Srpske pravoslavne crkve i ostala bratija srpskog naroda "pozvani od strane organizatora" okupljaće se svake dvije godine, a možda i nikad više.

Teško je shvatiti otkud toliko uzbuđenja u "političkom vrhu" BiH zbog svega. Možda je ovu f(e)rtutmu najbolje u jednoj rečenicu sabrao predsjednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić koji je rekao da je "sverspski sabor" zapravo "reakcija na usvojenu Rezoluciju SB UN o genocidu u Srebrenici".

S ove strane Drine | Mrak iz Kneževa

S ove strane Drine | Mrak iz Kneževa

Osude iz svijeta

Za ministarku spoljnih poslova Njemačke Analenu Berbok "svesrpski sabor” je zabrinjavajuć" i kaže da takva aktivnost nema podršku njene zemlje i Zapada”. Njemica na koju sline mnogi evropski lideri, pogotovo hrvatski ministar vanjskih poslova, misleći na drčnog rusofila Dodika rekla je i da "prijetnje neovisnosti i suverenitetu... neprihvatljive za Njemačku i Zapad”.

Četiri dana kasnije reagovao je i jači "štih", američki Stejt department. On je povodom Deklaracije pozvao političke lidere zapadnog Balkana da bolje iskoriste svoje sastanke kako bi promovisali regionalnu stabilnost i pomirenje. SAD "čvrsto podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH čiji je deo Republika Srpska".

"Retorika i postupci (predsednika) Milorada Dodika o odcjepljenju Republike Srpske dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u evroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući stanovnike Republike Srpske, žele i zaslužuju", naveo je Stejt department. Američko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da SAD "veruju da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU), u kojoj regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi vode ka većem miru, bezbednosti i prosperitetu za sve”.

Na molbu da za RadioSarajevo prokomentariše Dodikov "mirni razlaz" profesor BU i bivši potpredsjednik srpske vlade Žarko Korać rekao je da su izjave Milorada Dodika o "mirnom razdruživanju” u BiH postale jedina tema njegove politike.

"On više ni o čemu drugom ne govori, iako bi čovek očekivao barem neku izjavu o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj ili načinu da BiH postane funkcionalna država od čega bi i entitet kome predsjedava imao koristi".

Time on, kaže Korać, pokušava da digne sebi ozbiljno poljuljanu popularnost i usmeri cjelokupan politički život na tu temu, koja je osuđena od svih ozbiljnih političkih činilaca u svijetu.

Samo da podsetim da je čak i na upravo održanom "svesrpskom" saboru u Beogradu, Aleksandar Vučić, koji inače podržava Dodika, rekao i da podržava jedinstvenost BiH.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije