Priča o Indexima: Kako smo kupili pa prodali moderna Vox pojačala

Radiosarajevo.ba
Priča o Indexima: Kako smo kupili pa prodali moderna Vox pojačala
Privatni album / Svirka u FIS-u nanovim Vox pojačalima

Jedna od najpoznatijih Jugoslovenskih grupa Indexi, osim po progresivnoj muzici, ostala je zapamćena kao brend i simbol Sarajeva. U dogovoru s autorom, u prvim danima januara portal Radiosarajevo.ba  objavljuje feljton o Indexima uz originalne fotografije i snimke legendarnog benda.

Piše: Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivača Indexa

Nakon turneje po Sovjetskom savezu, zaradili smo dovoljno novca da možemo kupiti i nova pojačala.

Bodo, Fadil, Bato Kovač i ja otišli smo u London i kupili najnovija, tranzistorska Vox pojačala i Vox klavijaturu.

Prva igranka, na kojoj smo svirali sa novim pojačalima, bila je u FIS-u. Došla raja u FIS da slušaju Indexe ali i da vide naša nova pojačala.

Dugo vremena nismo mogli sebi priznati da naša nova Vox tranzistorska pojačala ne zvuče baš tako dobro kao cijevna. Dobro su izgledala, ali ništa više od toga. 

1969. godine svirali smo dva mjeseca u Splitu, - tzv. ljetna tezga.

Kao i cijeli svijet, i mi smo 20. augusta pratili televizijski prijenos slijetanja prvog čovjeka na mjesec. To je iskoristio jedan mladi Splićanin i ukrao nam sva pojačala iz magacina.

U decembru 1969. godine otišao sam u vojsku. Nakon nekoliko mjeseci Bodo mi je javio da je policija konačno pronašla lopova i naša pojačala. Taj Spličanin ne samo da nam je ukrao pojačala, nego je na njima eksperimentisao i temeljito ih onesposobio.

Bodo je dao pojačala na opravku legendarnom majstoru Đorđu Lukiću, koji je sa puno truda uspio da ih popravi. Bez obzira što su opet besprijekorno radila, znali smo da su bila loša i baksuzli, pa smo ih prodali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije