Potresno svjedočanstvo Tomislava Žuljevića: Umrla pored živog donora!

1
F. V.
Potresno svjedočanstvo Tomislava Žuljevića: Umrla pored živog donora!
Foto: Osmrtnice.ba / Tuga...

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, kasno sinoć upoznao je bosanskohercegovačku javnost da je u utorak u 58. godini preminula Dragica Balta, rođ. Šimić, aktivna članica Udruge dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB.

Umrla je čekajući transplantaciju bubrega, iako je imala živog donora – svojeg supruga!

Posljednji ispraćaj preminule, još jede žrtve sistema u Bosni i Hercegovini bit će održan sutra na groblju Maljine.

"Dragica Balta umrla je, a nije trebala nikako se to nije smjelo dogoditi.
To je još jedna žrtva nesposobnog zdravstvenog sustava, nesposobnih liječnika, nesposobnog ministarstva zdravstva nesposobne države BiH. Dragica Balta je imala živog donora još prije dvije godine - dok još nije bila na dijalizi. Da bi joj uopće mogao darovati bubreg njen suprug Žarko je trebao skinuti 10-tak kilograma. On je skinuo 15 kilograma iz ljubavi i želje da supruzi spasi život", naveo je Žuljević, čiju poruku su brojni podijelili.

Ni to, veli, nije bilo dovoljno da se transplantacija uradi.

"Čekalo se, taktiziralo, odugovlačilo. Zašto? Dragica Balta je zbog nesposobnjakovića gore pobrojanih, završila na dijalizi potkraj prošle godine.
Prođe od toga još sedam i pol mjeseci, a ona ne dočeka transplantaciju.
Danas je (utorak) Dragica Balta umrla! Ne od korone. Ne od dijalize i bubrežne bolesti!

Jednostavno je "UBILA" ova država, ubilo je MITO, ubila je KORUPCIJA, pohlepa za prokletim novcem... Prokleti svi da su oni koji su mogli, a nisu spasili ovu divnu, dragu ženu", podvukao je Žuljević.

Tomislav Žuljević - undefined

Foto: Facebook/UDTP: Tomislav Žuljević

On je potom uputio poruku i ostalim građanima BiH, pacijentima kojima život ovisi od transplantacije.

"Dragi pacijenti, svi, posebno vi koji imate donora pa i oni koji nemate, budete li i dalje šutjeli, svi ćete sutra biti 'Dragica Balta'. Godinu i pol dana nema ni jedne transplantacije u BiH, to niti je normalno niti je prirodno. Mi šutimo, čekamo kao na streljani svoj red, čekamo SMRT koja je svakako neminovna, ali ne mora se dogoditi sada, danas. Možda bi mogli život još da produžimo.

Da li će i ko će na duši nositi život ove majke, bake i supruge? Vjerovatno niko..... Kod nas je riječ 'odgovornost' nepoznata, gotovo izbačena iz uporabe. Želimo li i dalje sjediti skrštenih ruku i čekati svoj red na smrt koja nije neminovna!? Dželati su svuda oko nas! Ubijaju nemilosrdno! Moramo se probuditi iz ovog ružnog sna! Našoj Dragici neka je pokoj vječni i neka počiva u miru, a njenoj obitelji iskrena sućut", napisao je Žuljević u dramatičnom svjedočanstvu o još jednoj žrtvi našeg zdravstvenog i uopće sistema.

Iza Dragice Balte su ostali neutješni suprug Žarko, sinovi Igor, Saša, Marin, braća Zlatko, Josip i Dragan, unučad Gabrijel, Lu i Andrej i ostala brojna rodbina i prijatelji.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba, također, upućuje izraze saučešća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije