Pismo Sarajlije koji ima COVID: Kako su dvije doktorice spasile život mojoj supruzi

0
Radiosarajevo.ba
Pismo Sarajlije koji ima COVID: Kako su dvije doktorice spasile život mojoj supruzi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazana bolnica u BiH)

Pandemija koronavirusa donijela je u Bosnu i Hercegovinu, na prvom mjestu, strah.

Strah kod građana, koji, poznavajući naš zdravstveni sistem, često s pravom strahuju kakvu će uslugu i njegu dobiti. No, istovremeno, sve više slušamo priče o herojima u bijelom. Ljudima koji su spasili mnoge, koji su im udahnuli novi život...

Jedna takva stigla je danas na adresu portala Radiosarajevo.ba.

Pismo našeg sugrađanina (podaci poznati redakciji, op.pr.) i njegovo hvala upućeno dvjema doktoricama, objavljujemo u cijelosti:

"U moru pritužbi na naš zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo, koji se bori s koronavirusom, želimo vam skrenuti pažnju na jedan pozitivan primjer koji zaslužuje svaku pohvalu, te je vrijedan objave kako bi, barem koliko toliko, zasjenio negativne komentare.

Moje ime je A.P. i pišem Vam u svoje ime, kao i u ime moje porodice.

Naime, sve troje smo COVID pacijenti i sve troje smo oboljeli od COVID-a u razmacima od po dva dana.

Kako je broj zaraženih u KS drastično povećan i kako je sve veća potražnja za medicinskom uslugom u domovima zdravlja, nažalost nismo uspjeli stupiti u kontakt s našim porodičnim ljekarima u Domu zdravlja na Ilidži. Prije toga smo prije izvršili PCR testiranje, te nam je urađen RTG pluća, kao i krvna slika.

U međuvremenu, kod supruge dolazi do pogoršanja kliničke slike te mi i dalje pokušavamo dobiti porodičnog ljekara u Domu zdravlja Ilidža, kako bi nam očitao nalaze koji su nam urađeni predhodnih dana, kako bi nam bila prepisana adekvatna medicinska terapija.

Razumijevajući opterećenost zdravstvenog sistema u KS, i domovima zdravlja, te neuspjelog stupanja u kontakt s našim porodičnim ljekarima, odlučujem se na direktno kontaktiranje, putem e-maila, prema generalnoj direktorici JU Dom zdravlja KS dr. med. prim. Ameli Kečo kao i prema direktorici Doma zdravlja Ilidža prim.dr. Džani Šačić.

Moj e-mail prema njima je bio zadnja nada i zadnji vapaj za medicinskom pomoći, jer se klinička slika kod supruge pogoršavala - a nismo znali ishode nalaza koji su nam prije nekoliko dana urađeni, što je stvaralo dodatnu zabrinutost i paniku. U roku od dva sata nas je lično kontaktirala dr. Kečo, te nas obavijestila da će naš problem biti ubrzo riješen te da će nas brzo kontaktirati i direktorica Doma zdravlja Ilidža, što je dr. Šačić i učinila.

Naši nalazi su bili isti tren očitani te je supruzi prepisana adekvatna medicinska terapija,i time joj je pružena adekvatna pomoć i istoj je spašen život.

Supruga je danas, hvala Bogu, mnogo bolje. Uzima redovno terapiju koja joj je prepisana, a sve zahvaljujući gore navedenim gospođama koje su pokazale i dokazale da su heroine u bijelom i da ipak, pored visine funkcije koju obavljaju, lično su se uključile da pomognu pacijentu i tako stanu rame uz rame sa svojim mnogobrojnim kolegama koji već godinu dana nesebično daju sebe i riskiraju svoje zdravlje.

U BiH ništa ne štima i svi to znamo. Epidemija nije ništa novo pokazala, nego je ogolila sve ono što je na sceni. Sve maske su pale; ništa od onoga što je normalno i pripada kao normalna dimenzija nije na sceni.

Posto je BiH negativna država i naša svakodnevnica u medijima se sastoji od 98 posto negativnih vijesti, smatramo da je čin dvije doktorice za svaku javnu pohvalu, te je zaslužio da bude objavljen, kako bi barem kod nekolicine građana u KS vratio nadu u bolje sutra te otklonio strah i paniku kod šire javnosti o nepružanju adekvatne medicinske pomoći onima koji su oboljeli od COVID-a."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije