Pedijatrica iz Doma zdravlja podijelila upute roditeljima koje bi mogle pomoći

Radiosarajevo.ba
Pedijatrica iz Doma zdravlja podijelila upute roditeljima koje bi mogle pomoći
FOTO: EPA / Ilustracija

Sabiha Jusić pedijatrica iz Doma Zdravlja napisala je na svom Facebook profilu nekoliko uputa koje bi mogle pomoći u novonastaloj situaciji. Ona je poručila da je cilj smanjiti broj kontakata, prekinuti širenje i transmisiju virusa i dodala je da su Hitne pomoći i čekaonice Domova zdravlja mjesta koja treba izbjegavati.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti:

"Najčešći razlog za posjetu pedijatru primarne zdravstvene zaštite je visoka temperatura. Visoka temperature uvijek izaziva zabrinutost roditelja.

Kako pravilno postupiti, a ne pogriješiti?

- Ako je temperatura veća od 38,5. st.C dati antipiretik i pratiti. Ako je dijete raspoloženo, igra se, nema razloga za brigu. Temperatura može trajati tri, četiri dana i proći će. Nema razloga za posjetu pedijatru ( kontaktirajte nas telefonom ako imate bilo kakav problem vezan za obaranje temperature, dobićete detaljne upute).

- Ako uz temperaturu dijete ima sekreciju iz nosa i kašlje, znači radi o respiratornoj infekciji, koja je kod djece predškolske dobi u 90 % slučajeva virusne etiologije i terapija je simptomatska. Znači ne treba antibiotik. Antibiotik nije preventivni lijek . Klinički tok bolesti zavisi od virulentnosti uzročnika ( sposobnost mikroorganizma da izazove bolest) i stanja organizma djeteta u tom trenutku. Ako temperatura traje duže od tri četiri dana pregled je potreban.

- Kad dijete kašlje, a nema temperaturu, pregled nije potreban, jedino u slučaju otežanog disanja (djeca sa opstruktivnim bronhitisom). Roditelji su upoznati sa prirodom bolesti, to su djeca koja koriste pumpicu i koja u nekim situacijama zahtijevaju injekcionu terapiju, to su faze pogoršanja.

KOJA STANJA ZAHTJEVAJU PREGLED PEDIJATRA:

-temperatura koja traje duže od tri dana (72 sata),
-temperatura i povraćanje,
-temperatura i osip po koži,
-visoka temperature kod dojenčeta ( dijete mlađe od jedne god.)
-otežano disanje

Koristite maksimalno telefon za konsultacije. Nazovite pedijatrijsku službu pripadajućeg doma zdravlja. Na sva pitanja odgovor ćete dobiti od medicinske sestre ili od pedijatra.

Nema potrebe da u toku noći posjećujete Hitnu pomoć.

U Hitnoj pomoći rade ljekari koji reaguju u stanjima kada je ugrožen život, oni spašavaju život, reaguju urgentno i to im moramo omogućiiti.

Stanja koja zahtijevaju urgentni tretman:

-gubitak svijesti bilo koje etiologije
-asmatični napad
-povrede, krvarenja.

Hitna pomoć nije služba koja liječi febrilno dijate.

Molim Vas da podignete stepen odgovornosti na najviši nivo. Sad je trenutak da sve ono što smo vas educirali primjenite. Za svaku dilemu, zabrinutost, pozovite nas. Daćemo vam detaljne upute kako reagovati u datom trenutku. Učinimo svi zajedno sve, da zaštitimo našu dječicu, poštujmo i provodimo odgovorno i disciplinovano sve upute kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva bez imalo improvizacije I ličnog stava. Budimo odgovorni.

Vaša kućna apoteka treba da posjeduje:

-antipiretik ( Paracetamor sirup, Lupocet čepići, Ibuprofen sirup, Neofen čepići)
-probiotik
-ORS

Voljela bih, da se u komentarima oglase roditelji koji imaju iskustva i koji preporučene stavove primjenjuju,bez obzira na ovu situaciju, kako bi podigli samopouzdanje drugih roditelja i pružili im podršku", napisala je Sabiha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije