Ozren Kebo: "Mostarom kruži priča o nekakvom tersu..."

9
Radiosarajevo.ba
Ozren Kebo: "Mostarom kruži priča o nekakvom tersu..."
Foto: Štefica Galić / Analiziraj.ba / Ozren Kebo

Kako godine prolaze, postajem patološki opsjednut ljubaznošću. Ljubaznost je onaj fundamentalni kod koji nedostaje čovjeku da bi bezbolno iz zvjerinjaka prešao u čovječanstvo. Ljubaznost je prvi test bilo čije profesionalnosti, bilo čime da se bavi, napisao je poznati novinar i kolumnista Ozren Kebo na svom Facebooku.

U dopuštenje autora, status Ozrena Kebe prenosimo u cijelosti: 

"E sad, nikada neću shvatiti zašto u Bosni, i u podjednakoj mjeri u Hercegovini, ljudi gaje taj neki iracionalni respekt prema tersovima.

Promovisana knjiga 'Dekodiranje agresije': Uloga Vrhovnog saveta odbrane SRJ u ratu protiv RBiH

Promovisana knjiga 'Dekodiranje agresije': Uloga Vrhovnog saveta odbrane SRJ u ratu protiv RBiH

Prije bih rekao da se radi o običnom, najbanalnijem strahu, jer tersluk je klasični relikt patrijarhata. Poštovanje spram tersova je zapravo zamaskirano puzanje pred nasilničkim autoritetom, strah od konflikta i neimanje volje da se stvari rasprave.

Nemojte se plašiti tersova, jer oni su zapravo uplašeniji od vas, samo galamom pokušavaju zamaskirati sopstvenu prestravljenost.

Mostarom već decenijama s najvećim uspjehom kruži priča o nekakvom tersu koji je stanovao na Bakamluku, i kad se u podne vraća kući s rakije, djeca su bila raspoređena u vojnoj formaciji koja im je omogućavala da majci u bobu jave dokle je dobacio otac i kad ona tačno na šporet da stavi ručak.

Jer ako termička ugoda nije bila po njegovom ćejfu, bilo je batina, suza, galame, razbijanja. Vjerujem da je ova priča istinita, ali i tvrdim da je ona najjači argument protiv tersanja i nasilja uopće. No, no, vratimo se ljubaznosti.

Čovjek bi morao biti ljubazan 24 sata dnevno, sedam dana sedmično. Valjda je to neki način da drugima iskažemo poštovanje. Koja bi bila donja granica ljubaznosti? Pa dovoljno je da smo pristojni i odmjereni, sve preko toga ode u glumatanje i laž.

Ali pristojnost je u suštini nemoguć zahtjev kad ga se tako imperativno postavi pred ljudski rod, jer naši su odnosi neharmonizirani još od pećinskih vremena.

Tako je i nastala politika, kao uzaludan pokušaj da se harmoniziraju komunikacija i interesi među pojedincima i grupama. I baš zato je lijepo biti pristojan i baš zato uvijek i svugdje valja voditi računa o ophođenju.

Ako čovjek već nekog mora poslati u pi*ku materinu, ili u kur*c krasni, svi postulati opstojne interpersonalne komunikacije nalažu nam da to odradimo uljudno i sa štovanjem.

Na primjer:

- Gonite se u tri lijepa kur*a, molit ću lijepo;
- Najljepše vas molim da se mršnete u pič*u materinu;
- S neizmjernim žaljenjem što je do toga moralo doći, upravo vam jeb*m oca očinskog.

Znači, bez brutalnosti, nasilja i uvreda, bez gubitka kontrole nad sopstvenim manirima. Lijepa, blaga, dobronamjerna riječ i gvozdena vrata otvara. Poštovanje! Ljubaznost! Mjera!

I više nikada ništa u vašem životu neće biti isto...", napisao je poznati novinar i kolumnista Ozren Kebo na svom Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije