Nijaz Skenderagić: 'Emerik Blum bio je jedan od najvećih vizionara svog vremena'

3
Radiosarajevo.ba
Nijaz Skenderagić: 'Emerik Blum bio je jedan od najvećih vizionara svog vremena'
Foto: Kolaž / Nijaz Skenderagić o Emeriku Blumu

Ovih dana navršilo se 40 godina od smrti Emerika Bluma, osnivača "Energoinvesta", bivšeg gradonačelnika Sarajeva naučnika, industrijalca, čovjeka koji je nesumnjivo ostavio neizbrisiv trag u historiji Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Velikan vremena

Nijaz Skenderagić, antifašista, bivši omladinski yu-funkcioner, potpredsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnoosolobodilačkog rata u BiH (SABNOR) kaže za Radiosarajevo.ba da je Blum pripadao generaciji najboljih vizionara koji su gradili društvo i državu, Jugoslaviju.

"Pored Bluma, u svakoj republici bivše zemlje, pa i u BiH, ima još puno imena koja ne zaslužuju da se njihova djela zaborave i čija djela bi mogla da budu inspiracija današnjim generacijama. Priča o tome kako se nastajao "Energioinvest", UNIS, Unioninvest, UPI, HEPOK, "Željezara" u Zenici, "Rudi Čajevac" i drugi kolektivi koji su bili ponos BiH i bivše Jugoslavije, mogu biti vrlo poučni. Šteta je da se to ne izučava u poslovnim školama u BiH", govori Skenderagić za portal Radiosarajevo.ba.

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Stipendije za 3.000 studenata

O tome da je Emerik Blum bio jedan od najvećih vizionara svog vremena, dodaje Skenderagić, svjedoči činjenica da i danas, nakon 40 godina se o njemu piše, snimaju filmovi, govori se...

"Dobro je da se na tim idejama, vizionarstvu, humanosti, plemenitosti, što su sve osobine Bluma, pokuša danas u mikro svijetu izgraditi novi kolektiv ili u novoj zajednici, općina i država da se neke od tih metoda pokušaju primijeniti. Naročito ideje planiranja, povjerenja u mlade ljude. Poznato je da "Energoinvest" stipendirao 3000 studenata, itd.", kaže Skenderagić.

Brigadirska pura

Ono čega se Skenderagić posebno prisjeća jeste Blumova skromnost.

"Naime, negdje 1982. godine, u vrijeme kada je bio je predsjednik Skupštine Grada Sarajeva, Blum je nama bio predsjednik Savjeta Omladinske radne akcije (ORA) "Sarajevo". Tada su hiljade brigadira iz cijele Jugoslavije radile na izgradnji objekata za Zimske olimpijske igre (ZOI) u Sarajevu. Ta njegova svakodnevna briga, upiti o tome ima li zastoja, gdje su problemi i izazovi, bila je impresivna. Često dolazio među nas. Nije imao nikakvih posebnih prohtjeva. Volio je da pojede puru koju je kuhar Sinan pravio za sve bigradire, pa i goste", sjeća se Nijaz.

"Pogrešno radite, omladinci"

Prisjetio se nekih detalja tokom akcija uređenja dijelova našeg glavnog grada za planetarni sportski skup.

"Sjećam se jednog detalja. Brigadiri su uređivali parkove na Mojmilu, gdje je bilo olimpijsko naselje, pa i na Alipašinom Polju. Požalili smo se: 'Druže predsjedniče, možete li reći šefu policije da pošalje policajce, da skrenu pažnju ljudima da ne ruše ograde oko pješačkih staza koje mi svakog dana napravimo, a ujutru, kad dođemo, te ograde budu porušene".

'Pogrešno radite, omladinci', rekao je Blum. 'Vi kosite travu, ali pustite 10 dana da vidite kuda narod želi da hoda, pa onda na tim stazama stavite ogradu i pijesak'. Poslije toga zaista nije bilo popravki i razvaljivanja. Imao je zaista nevjerovatan osjećaj šta narod hoće, kako hoće, znao je da nametne svoju viziju, kako, dakle, da ih drugi prihvate kao svoju ideju i viziju. Imao je podršku randika, sarandika, inženjera, pa i političara koji i nisu imali hrabrosti da se suprotstave njegovim idejama i vizijama", zaključio je Skenderagić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije