Milojko Pantić o skandiranju "Nož, žica, Podgorica": Tanka je linija od tribina do paravojske

4
Radiosarajevo.ba
Milojko Pantić o skandiranju "Nož, žica, Podgorica": Tanka je linija od tribina do paravojske
Foto: YouTube/Screenshot / Milojko Pantić

Sportski novinar Milojko Pantić smatra da je nacionalistički ispad i skandiranje "Nož, žica, Podgorica" neminovna refleksija koja stiže iz Srbije.

"Oživjele su sile mraka, odnosno kleronacionalističke strukture koje su razbile bivšu veliku državu i nastoje da sačuvaju ničim ograničenu vlast po svaku cijenu. To što ste vi čuli u Podgorici, to mi u Beogradu slušamo na svakoj utakmici Crvene zvezde i Partizana u izvođenju tzv. delija i grobara koji nijesu ništa drugo nego produžena ruka "Službe", kako kolokvijalnim jezikom zovemo nereformisanu Udbu, odnosno tajnu policiju iz komunističkih vremena", ističe Pantić.

Skandiranje "Nož, žica, Podgorica", čija je aluzija na Srebrenicu prenerazila javnost i izazvala oštre reakcije, ali i glasno ćutanje dijela crnogorske javnosti, samo je dio šireg miljea u kojem navijačke grupe imaju najmanje veze sa sportom, a mnogo više sa trendovima koji su "najvažniju sporednu stvar na svijetu" kontaminirali još od devedesetih i raspada bivše Jugoslavije, ocijenio je za Pobjedu proslavljeni srpski sportski novinar i komentator Milojko Pantić.

Jesenja propast: Ova tri horoskopska znaka će do kraja mjeseca doživjeti fijasko

Jesenja propast: Ova tri horoskopska znaka će do kraja mjeseca doživjeti fijasko

"To što se dogodilo u Podgorici samo je refleksija onoga što se događa u srcu tzv. srpskog sveta – Srbiji, koju je nekadašnji neostvareni i zbog toga iskompleksirani, fudbalski huligan sa sjevera Zvezdinog stadiona, na mjestu predsjednika države, pretvorio u "Tamni vilajet" odnosno zemlju u kojoj vlada medijski mrak, bezakonje, pljačkanje i nasilje svake vrste, do ubistava djece u školama", ističe Pantić.

Prema njegovim riječima, kriminogena srpska vlast – to je u prevodu taj "srpski svet". Takva vlast je, kaže, dovele do nezamislive tragedije, "Krvave bajke" u 21. vijeku, samo što ovoga puta djecu nijesu strijeljali Njemci kao u Kragujevcu 1941, već unutrašnji neprijatelji Srbije.

Poznati srbijanski novinar ponovo napao Vučića, sada mu dao i novi nadimak

Poznati srbijanski novinar ponovo napao Vučića, sada mu dao i novi nadimak

"Uplašen od stotine hiljada građana Beograda koji su iz tuge i očaja krenuli u proteste protiv nasilja, uzurpator kompletne vlasti u Srbiji, bivši vojnik navijačke paravojske kriminalca Arkana, sada mobiliše tu svoju pretorijansku gardu svuda gdje se prostire taj njegov "srpski svet" od Bosne i Crne Gore do Kosova. Cilj mu je da ponovo izazove sukobe u regionu da bi branio navodno ugroženo srpstvo i tako skrenuo pažnju od zahtjeva građana da podnese ostavku i da se u Srbiji formira prelazna ili vlada nacionalnog spasa. To je već viđena tragična škola vladanja koju je 'osnovao' Slobodan Milošević", smatra Pantić.

POBJEDA: Da li je neočekivano da se retorika za koju navodite da je uobičajena u Srbiji, čuje i ovdje: od sve glasnijeg relativizovanja ratnih zločina, promocije klerikalnih snaga, revizije istorije i sličnih pojava koje nas udaljavaju od građanske, posebno sportske priče?

UEFA ne prašta: Srbija kažnjena zbog incidenata u Crnoj Gori

UEFA ne prašta: Srbija kažnjena zbog incidenata u Crnoj Gori

PANTIĆ: Ništa za mene nije neočekivano od kada je na vlast u Srbiji došao najbolji učenik ratnog zločinca i lažnog Srbina Hulje Šešelja. Da li iko misli da je drugi ratni zločinac, kodnog imena Kapetan Dragan, postao počasni član bivšeg prvaka Evrope i svijeta Crvene zvezde, bez znanja Aleksandra Vučića. Dokaz da je on to i naredio, jeste činjenica da je Zvezdin dres sa brojem jedan ratnom zločincu predao ucijenjeni Zvezdin velikan Dragan Džajić. Njega je srpski samodržac poslije toga nagradio "fikus funkcijom" predsjednika FSS. Crvena zvezda i Partizan više nisu fudbalski klubovi već parapolicijska i parapolitička udruženja a njihovi stadioni su pretvoreni u kleronacionalističke tribine. Sve se to naravno preko "srpskog sveta" preliva i na okolinu, a prvo u Crnu Goru koju kleronacionalisti i dalje vide kao srpsku zemlju.

Poznati srbijanski novinar: Nekažnjeno zlo se vratilo

Poznati srbijanski novinar: Nekažnjeno zlo se vratilo

POBJEDA: Ako se incident u Podgorici sagleda u kontekstu činjenice da je samo prije pola godine Ulcinj bio domaćin jedne fantastične sportske priredbe koja je okupila sportske velikane ondašnje Jugoslavije, na kojoj ste i Vi učestvovali, kako objasniti te dvije strane medalje?

PANTIĆ: Ulcinj je i bez te predivne manifestacije sportskog prijateljstva, bio i ostao primjer kako je moguć normalan suživot i u multietničkim i multikonfesionalnim sredinama. Grad u kome dvije trećine čine građani albanske nacionalnosti i to jedni muslimanske, drugi pravoslavne, a treći katoličke vjere, grad u kome su zajedno sa Albancima i Crnogorci, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, izbjegao je ne samo ratna razaranja već i međuetničke sukobe i svađe. Da se to može, dokaz su i Srbi i Albanci na Kosovu u području ski-centra Brezovica.

Svakog vikenda preko zime na Brezovici se skija preko deset hiljada Albanaca, a usluge im pružaju domaći Srbi i nikad se tamo nije dogodio nikakav međuetnički incident. To je, dakle, moguće ali to nije u interesu vladajućih kleronacionalističkih struktura u Srbiji jer oni samo u haosu i bezakonju znaju da vrše svoju mafijašku vlast, sve se lažno predstavljajući kao veliki Srbi, branioci srpstva i patriote. Bliži im se kraj, jer su građani Beograda a i svi ostalih velikih gradova u Srbiji odlučni u namjeri da sklone kriminogenu vlast prije nego što do kraja uništi i društvo i državu, rekao je u razgovoru za portal Pobjeda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije