Prof. Lavić: Razgovor kod Dodika je put u mazohističko trpljenje uvreda, psovki i poniženja

12
Radiosarajevo.ba
Prof. Lavić: Razgovor kod Dodika je put u mazohističko trpljenje uvreda, psovki i poniženja
FOTO: AA / Senadin Lavić

“Razgovori kod Dodika” - koji je ozbiljno uzdrman i doveden u ćorsokak - predstavljaju put u mazohističko trpljenje uvreda, psovki, poniženja i primitivnosti, pri čemu se krivotvori interes Bosne, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu i bivši predsjendik BZK „Preporod“ nakon jučerašnjih razgovora državne većine u sjedištu Vlade RS u Lukavici (Istočno Sarajevo), koji su u javnosti ocijenjeni i kao „kapitulacija Trojke“.

Nasljednici Karadžića i Bobana

„Put u Evropu blokirali su Dodik i Čović, a sad se odjednom pojavljuju kao vatreni zagovornici deblokade “europskog puta”. Samo naivci mogu povjerovati u dobre namjere ovih “legitimnih predstavnika” koji se zalažu za plemensko biranje članova Predsjedništva BiH.  Oni bi neki oblik Izbornog zakona ugurali u parlamentarnu proceduru i tako odglumili ulogu da rade nešto za građane Bosne. Istina je da samo misle na svoje održanje na vlasti!“, objašnjava profesor Lavić.

Piše: Prof. Dr. Senadin Lavić, za Radiosarajevo.ba  

Polufinalni okršaj Lige prvaka: Bayern i Real remizirali na Allianz Areni

Polufinalni okršaj Lige prvaka: Bayern i Real remizirali na Allianz Areni

Politika protiv Bosne, koju vode Čović i Dodik, kao nasljednici Karadžića i Bobana, odnosno Miloševića i Tuđmana, trebala bi mobilizirati jake bosanske političke “snage” u jedinstven front odbrane suvereniteta i nezavisnosti države. Stvari, međutim, ne stoje tako.

„Oni koji bi se trebali suprotstaviti antibosanskom SH projektu nisu ni uspostavili normalnu komunikativnu zajednicu u kojoj bi pripremali političke stavove i razvijali bosansku strategiju. Oni još uvijek nisu svjesni da ih je neko stavio u vrlo opasno stanje konflikta“, istakao je.

Senadin Lavić: Bosanski identitet – šta jest to?

Senadin Lavić: Bosanski identitet – šta jest to?

Ciljevi antibosanske politike

Prema njegovim riječima, Dodik i Čović nameću svoje političke prioritete kao bitne ili nude rješenja koja su antidemokratska, ne odstupaju od svojih etničko-šovinističkih mantri o razgovoru “tri strane”.

„U ovoj fazi HDZ-SNSD koordinacije podržava se Čovićeva zamisao Izbornog zakona kojim bi se osiguralo “legitimno etničko predstavljanje”. Pritom, predstavnici Trojke, koja je svedena na “bošnjačku kvotu” bez jasnih političkih stavova, iskazuju svoju spremnost da ostanu na evropskom putu dok Dodik prijeti “secesijom entiteta”, okupljanjem naroda, saborovanjem i “srpskim” odbijanjem euro-atlanskih integracija. Sljedeći korak je Zakon o državnoj imovini. To je udovoljavanje Dodiku za koje se još nije osmislio model provođenja!“, istakao je.

Primijećuje i da se javnosti se podastiru stavovi...

„Da se partneri u vlasti (Petorka) oko nečega dogovaraju, sporazumijevaju, slažu, a u suštini se radi o nametanju stavova koji su ispunjenje ciljeva antibosanske politike. Nametnuto je suspektno i naivno shvatanje da je bitno donositi zakone (bez nametanja od strane HR), bez obzira što su ti zakoni ispod razine savremenih demokratskih društava i trebaju poslužiti da se Bosni nametne konsocijacijska etnokratija i raspad sistema. Jedni fingiraju putu u Europu, dok drugi sve rade da Bosne nema! Nažalost, Trojka služi kao služba za spašavanje ili platforma  za održavanje Dodika i Čovića u igri. Nastavlja se diletantska neodgovornost u politici!“, zaključuje profesor Lavić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije