Komentari ispod tekstova: 'Ovo je vrijeme hejtera, jači su od sudbine'

14
Radiosarajevo.ba
Komentari ispod tekstova: 'Ovo je vrijeme hejtera, jači su od sudbine'
Foto: Štefica Galić / Analiziraj.ba / Ozren Kebo

Kad čovjek čita komentare ispod tekstova, dođe mu da se skrušeno obrati Univerzalnoj energiji i zamoli za oproštaj:

Ok, Bože, ovaj eksperiment s čovječanstvom bio je krucijalna pogreška. Sad nas sve sprži pa probaj ispočetka, nešto novo i osvježavajuće.“

Prošle sedmice jedna je vijest ponovo skrenula pažnju na zvjezdane trenutke hejterskog pokreta u svijetu.

Piše: Ozren Kebo, Analiziraj.ba

Izbor prve pratilje Miss Francuske za 2020. godinu izazvao je neviđenu ekspanziju uvreda i prijetećih komentara na društvenim mrežama. Morao se uključiti i ministar unutrašnjih poslova koji je naredio istragu i podizanje optužnice protiv hejtera djevojke koja je predstavljala Provansu.

Problem je nastao nakon što je April Benayoum u intervjuu otkrila da joj je majka srpsko-hrvatskih korijena, a otac izraelsko-italijanskog porijekla.

Da živimo u tolerantnom ozračju, takva bi činjenica djevojci služila za ponos. Međutim, pošto je čovječanstvo dominantno desničarska kategorija u inače ideološki neutralnom svijetu prirode, uslijedila je nezapamćena serija uvreda i prijetećih komentara.

Hitler te nije zaboravio“, napisao je na Twitteru jedan od njezinih mrzitelja.

Procjenjuje se da se oko 40.000 komentara na toj mreži odnosilo na misicu i njezino jevrejsko porijeklo. Četrdeset hiljada!

Nakon svega, April je izjavila da će tužiti neke od tih ljudi. U Francuskoj je uvreda antisemitskog karaktera kažnjiva, a maksimalna kazna je godinu dana zatvora i 45.000 eura.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije