Jubileji koje niko ne želi slaviti: 25 godina egzodusa sarajevskih Jevreja

Radiosarajevo.ba
Jubileji koje niko ne želi slaviti: 25 godina egzodusa sarajevskih Jevreja
blog Ratno Sarajevo / Konvoj Jevreja i ostalih građana napušta opkoljeno Sarajevo
Ne znam da li je jubilej  prava riječ kojom se mogu obilježiti progoni, iseljavanja i bježanja.

Ono što sigurno znam, da je prije 25 godina, u periodu  1992/1993.  oko 1.000 Jevreja napustilo Bosnu  i Hercegovinu, nastavljajući zlu sudbinu odlazaka iz Domovine.

Piše: Jahiel Kamhi, za rubriku Ja mislim 

Davne 1492. ta se domovina zvala Španija  i Portugal. Godine 1948. kada je grupa Jevreja odlučila da se iseli u Izrael, ta se domovina zvala Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ). Kada smo odlazili 1992, domovini je bilo ime Bosna i Hercegovina.

I uvijek se odlazilo sa ognjišta Domovine, silom, milom ili izborom. Ali se odlazilo, i to je ono što boli.

Ove se godine, dvije hiljade osamnaeste, obilježava 25 godina od odlaska velike grupe Jevreja sa područja Bosne  Hercegovine gdje su njihovi preci živjeli  450 godina.

Sada smo ponovo useljenici u Izraelu, SAD, Kanadi, Engleskoj, i  širom svijeta.

Prastara nam domovina Španija sada nudi državljanstvo, želeći da joj  oprostimo što smo bili proganjani, ubijani i tjerani  sa njenih prostora, zbog  čega se Španija danas stidi.

Davne 1993.  moja je porodica stigla u Kanadu i, kao sve ostale raseljene porodice toga doba,  ostavila  sve iza sebe: kuće i stanove, rodbinu i prijatelje, uspomene i što je najteže i najtužnije - Domovinu.

Znam, moći će Bosna i Hercegovina i bez nas, ali kako ćemo mi bez nje? Po ko zna koji put, sve ispočetka. Kako nazvati to stalno seljenje - prilagođavanje? Sudbina? Prokletstvo?

Nedostaju mi riječi na maternjem jeziku koji nisam i nikada neću zaboraviti. Ali ne znam kako će moji unuci čitati ovaj  zapis na jeziku koji ne razumju. Nemojte me pitati zašto ne razumju, duga je to priča.

Kao mnoge generacije prije nas, ponjeli smo ključeve naših bivših stanova, u koje se nikada više nećemo vratiti. Ta je tradicija, ponesena još iz Španije, nastavljena i danas. 

Nekada je u Bosni i Hercegovini bilo na desetine hiljada Jevreja. Potom su na  prebrojavali u  hiljadama. Danas u stotinama preostalih Jevreja, koji sa ponosom i pravom čuvaju uspomenu na sve one koji su 450 godina živjeli tu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije