Jesu li Bosna i Hercegovina u istoj državi?

Radiosarajevo.ba
Jesu li Bosna i Hercegovina u istoj državi?
Foto: Pescanik.net / Jesu li Bosna i Hercegovina u istoj državi?

Prije nego išta napišem o temi održavanju mise za žrtve Bleiburga u sarajevskoj katedrali, moram reći da nitko ne bi bio sretniji od mene da barem rasprave o događajima iz Drugog svjetskog rata, kad već ne mogu one o ratovima devedesetih godina, prestanu biti pogonsko gorivo za podgrijavanje nacionalizma, poticanje novog nepovjerenja među ovdašnjim narodima i histeriju u javnom prostoru.

Piše: Dragan Markovina, za portal Pescanik.net 

Međutim, to će nažalost biti moguće tek kada svi ključni politički akteri i vjerske zajednice jednostavno prihvate antifašističko opredijeljenje kao temeljnu civilizacijsku odrednicu i prestanu relativizirati zločinačke režime i pokrete, pokušavajući ih u najmanju ruku izjednačiti sa socijalističkim razdobljem kroz priču o dva totalitarizma.

To je, na kraju krajeva, što god netko mislio o socijalističkom razdoblju i komunistima, duboko ljudski nepošteno jer ta vlast, ne samo što nije otvarala logore smrti, niti ubijala ljude zbog njihovog porijekla, nego je i propagirala bratstvo među jugoslavenskim narodima i jedinstvo radničke klase, a pored toga je industrijalizirala i urbanizirala zemlju te obrazovala generacije djece iz radničkih obitelji i dala im šansu za bolji život. Uostalom, praktično svi lideri nacionalnih stranaka i vjerskih zajednica rodili su se, školovali i imali normalan život i djetinjstvo u tom razdoblju.

No, računati na bilo kakvo poštenje ovdašnjih lidera očito je iluzorno. Tek kad se antifašizam usvoji kao neupitno i autentično nasljeđe ovih prostora, možemo, pa čak i moramo razgovarati o svim promašajima tog razdoblja, njegovom nedemokratskom karakteru i o zločinu odmazde nad kolaboracionističkim vojnicima na kraju rata. To nije, niti bi trebala biti tabu-tema, ali još bi manje trebao biti paravan za to da se ustaška država rehabilitira ili da na prošlost gledamo kao da je počela u maju 1945., a prije toga se ništa posebno nije događalo.

Jasno je svima da misa koju kardinal Puljić planira održati za žrtve Bleiburga nije vjerski, nego politički čin. Kojeg još uvijek nismo od strane Katoličke crkve na toj razini kardinala ili biskupa vidjeli niti u Jasenovcu, niti u Donjoj Gradini niti na Kozari. To je tužno, ali na to oni koji ne pripadaju toj zajednici ne mogu utjecati.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije