Jasna Diklić: O silovateljima i zlostavljačima

Jasna Diklić: O silovateljima i zlostavljačima
Ilustracija: Radiosarajevo.ba / Jasna Diklić

Kada je moj brat bio adolescent otac mu je govorio “nemoj samo da mi milicija dođe na vrata“...

Znao je otac da će, ako se to desi, morati ići pored komšija i ulicom pognute glave, bit će ga stid, urušit će se moralna vertikala njegovog svjetonazora. Poštenje...

Piše: Jasna Diklić za Radiosarajevo.ba 

Ovih dana novine su preplavljene informacijama o silovateljima i zlostavljačima u našem okruženju. Čitam, neko je dobio osam godina zatvora za silovanje.

Postavljam sebi pitanje, jesu li to djeca kojima je njihov otac govorio isto što i moj mome bratu. Da li su očevi pokazivali svojim primjerom neke druge moralne i nemoralne primjere i pravila.

Šta se treba deseti da se ličnost do te mjere poremeti da siluje ili zlostavlja djevojke, pa i djevojčice. Kakvi su to roditelji koji su pravili greške u odrastanju svojih „muškarčina“

Znam da će psiholozi dati stručno mišljenje i obrazloženje ovih poremećaja, ali moje cijelo biće se buni protv ovakvih monstruoznih pojava i često ne nalazim opravdanje.

Imam sliku ... Vidim djete kako sjedi na stolici u sredini mračne i nepoznate sobe. Mora da ustane i istražuje. Samo sa odgojnim granicama, ono će moći dalje istraživati i kvalitetno sazrijevati. I odgovornost, odgovornost je svijest ličnosti o motivaciji za svaku njenu aktivnost prema sebi i svome okruženju.

To bi roditelji trebali znati. Djetetu treba uspostaviti granice koje imaju opravdanje i koje su primjerene uzrastu. Ni manje, ni više! Možda bi se tada izbjegla patološka struktura silovatelja, nasilnika i zlostavljača.

Silovatelj ili zlostavljač treba da snosi velike posljedice, jer predstavlja  društveni škart, to je neko samo nalik čovjeku.

Tokom rata na hiljade žena je silovano, a taj potresni slijed se nastavio i u miru.
Doneseni zakoni u ovakvom slučajevima daju dovoljno mogućnosti da se na primjeren način kazne počinioci, ali najčešće se to ne dešava. 

Što se mene tiče, ja bih silovatelje i zlostavljače izvela na glavni gradski trg i izložila pogledima građana. 

Možda bi tada njihovi očevi hodali pognute glave!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije