HR / Petorica mladića osumnjičena za silovanje djevojčice kod Zadra puštena iz pritvora

11. 11. 2019. u 17:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Petorica mladića osumnjičenih za grupno silovanje djevojčice u okolici Zadra puštena su iz pritvora.

Kako im je pritvor bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, nakon ispitivanja svih svjedoka pušteni su na slobodu.

Podsjetimo, petorica osumnjičenih su od kraja oktobra bili u istražnom zatvoru jer je tako odlučilo Izvanraspravno vijeće zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Mladići osumnjičeni za grupno silovanje maloljetnice idu u pritvor

Kantonalno državno odvjetništvo u Zadru kazalo je da su sva petorica mlađih punoljetnika prijavljena za spolni odnos bez pristanka sa svojom žrtvom. Samo jedan od njih prijavljen je za silovanje.

Spolni odnos bez pristanka je kazneno djelo kada žrtva počinitelju nije dozvolila da s njom bude intiman, a u ovom slučaju ono je počinjeno prema žrtvi ranjivoj zbog njene dobi. Kao silovanje se kažnjava spolni odnos bez pristanka počinjen uz prijetnju ili primjenu sile.

Različite su i kazne. Za spolni odnos s 15-godišnjakinjom bez pristanka Kazneni zakon predviđa od jedne do deset godina zatvora, dok je za silovanje u ovom slučaju zapriječena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Uz ova kaznena djela, protiv mladića je otvorena istraga zbog bludnih radnji, što se kažnjava zatvorom do jedne godine, iskorištavanja djece za pornografiju, za što Kazneni zakon predviđa od jedne do osam godina zatvora, prijetnje za koju mogu biti izrečene do tri godine zatvora, te nanošenja ozljeda, za što je zapriječeno od jedne do osam godina zatvora.

Sud ispitao žrtvu

Sud u Zadru ispitao je 25. oktobra i maloljetnicu iz Zadra koja je grupu mladića prijavila za silovanje.

Ispitana je videolinkom, a ispitivanje se vodilo skoro cijeli dan, piše Index.hr

NEMA KOMENTARA