Iza Razija Mešević-Kordić: Zeleni prah apsolutni izvor supermoći!
Nakon kraće pauzice, ponovo je došlo vrijeme da podijelim s vama i jedan gastro post – i to jedan sasvim poseban. Za sve vas darlings, koji pratite blogić od njegovih samih početaka, poznato je da sam veliki ljubitelj čaja i da za sva pitanja na temu ovog napitka imam i pravu adresu na koju se obratiti – Adnana koji je somelijer za čaj i vlasnik čarobnog tea shopa "Franz i Sophie" (ako vam je ovo totalno novo – onda bacite pogled na post o "Alisi u zemlji čaja" od prošle godine). U jednom momentu moja radoznalost me tako odvela i do police s kutijicama Maća čaja. Nisam ni sanjala da je ovaj zeleni prah apsolutni izvor supermoći! Ako vas zanima kakvih i šta sve možete uraditi s njim, osim da ga pomiješate s vrućom vodom, probajte sa mnom Maća latte i Maća čokoladne pločice.
Piše: Iza Razija Mešević-Kordić za Darlingitswunderbar.com
Iako vas Maća čaj od svih superjunaka možda jedino asocira na zelenog Hulka, ovaj fini prah nastao mljevenjem listova zelenog čaja će vas sve drugo osim razbjesniti darlings, kako je to tipično za Hulka. Naime, Maća čaj se koristi u japanskoj čajnoj ceremoniji, piju ga i budistički svećenici prilikom meditacije, a prema određenim istraživanjima snižava i nivo kortizola (hormon stresa) u krvi, te sprečava upalne procese. Pri tome podiže nivo energije, a da ne stvara nemir, kako to ponekad zna učiniti kafa. Pa zar to nije WUNDERBAR?
Ipak, možda će nekima od vas trebati nešto vremena da se naviknete na okus ovog superantioksidansa. Zato vam danas predlažem dva odlična i meni najdraža načina kako konzumirati Maću.
1. Maća latte
Ako Maću pijete kao tradicionalni čaj, onda ga nikada ne pripremate s kipućom vodom, već je ostavite nekih 1–2 minuta, kako bi njena temperatura sa 100 pala na 80 stepeni Celzijusa i tek onda je pomiješate sa zelenim prahom (1–2 g na nekih 100 ml). Pri tome koristite za miješanje čaja i vode tradicionalnu bambusovu metlicu i pravite pokrete kao da u posudi za čaj pišete slovo "M". Taj dio mi je uvijek najzabavniji.

Ipak ja svoju Maćicu više volim s mlijekom. A ako je to i vaš izbor darlings, vi odlučite s kakvim – običnim, bademovim, sojinim… Ostala procedura je ista. Miješajte svoj napitak dok ne postane pjenast. Ja na kraju volim dodati još i malo sirupa od agave ili javora, ili pak kašičicu meda.
2. Maća čokoladne pločice
Na recept za ove čokoladne pločice, koje su nešto gotovo za svakoga (bezglutenske, veganske…) i vrlo jednostavne za pripremu, jer se ne peku, nabasala sam na portalu "Little Market Kitchen".
Za njihovu pripremu na izvorni način potrebne su vam datule, kokosovo brašno, čokolada u prahu, mljeveni bademi, kokosov puter, javorov ili agavin sirup i naravno Maćica. Ako ne možete pronaći kokosov puter, kupite kokosovo vrhnje, stavite ga u frižider da se dobro ohladi, odlijte vodu koja se izdvojila na vrhu limenke, umutite ostatak vrhnja i… voila! Ja ga lično uopšte ne stavljam u smjesu, već dodam jednu kašiku maslinovog ulja i malo otopljene tamne čokolade radi ukusa i bolje konzistencije tijesta.
Sve sastojke stavite u blender ili sličan kuhinjski uređaj i pustite neka se miješaju dok se ne stvori kompaktna masa. Izvadite je i obradite u kuglu, zatim je izvaljajte na ravnoj površini tako da možete izrezati pločice u veličini koju želite. Ipak, poželjno je da masu ohladite 1 do 2 sata prije rezanja. Nakon rezanja, pločice pospite s još malo Maća praha… i to je to.
Mislim da ću naziv ovog recepta preimenovati u "Darling Hulks".
Nadam se da ćete uživati u ovim zelenim čarolijama, darlings.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.