Iza Razija Mešević: Ćao bundevice (I)
Znam da je Noć vještica već odavno iza nas, ali za mene je ipak cijeli novembar mjesec bundeva… i kestena i nara, ali ne mogu pisati o svemu odjednom. Zato sam odlučila da posvetim ovaj post (i post koji slijedi) jednoj od najukusnijih vrsta jesenjeg povrća, koja pruža gotovo neograničene mogućnosti pripreme i ponudim vam nekoliko ideja i mrvicu inspiracije, šta sve s njom možete napraviti.
Piše: Iza Razija Mešević-Kordić za Darlingitswunderbar.com
U suštini, darlings, ako kupite bundevu, samo vam je potrebno još nekoliko sastojaka i možete skuhati cijeli ručak, uključujući i desert i kafu, te čak napraviti i grickalice od nje. Kako? Pa moj prijedlog bi išao u pravcu supe ili čorbe od bundeve i slatkog krompira, ili bundeve i mrkve ili bundeve i đumbira, ili, pak, jednostavne krem-čorbe od bundeve kao predjelo.
Za glavno jelo bih predložila u rerni pečene i bogato začinjene kockice od bundeve s divljom rižom i piletinom mariniranom u medu i kolač/pitu od bundeve za desert. Nakon obroka možete uživati u “pumpkin spice latte” i ispeći preostale košpice od bundeve i uživati u njima za vrijeme filmske ili fudbalske večeri kod kuće. Zvuči WUNDERBAR, zar ne? Ma jeste… ali, naravno, ne sve ovo za jedan dan. To bi zaista bilo totalno "predoziranje bundevom".
No ono što vam želim u biti reći, jeste da mi ovdje imamo posla sa "super povrćem", koje je ne samo ukusno, već i veoma zdravo, hranjivo (puno vitamina A i minerala kao što su bakar, kalcij i kalij) i ekonomično (npr. kod nekih vrsta bundeve čak možete jesti i koru).
Kao i uvijek – za vas imam malu anegdotu, koja ovaj put uključuje bundeve i aerodrom. Prije nekoliko godina bila sam na poslovnom putovanju u Minhenu i prilikom povratka, stigla sam na aerodrom nešto ranije. Predala sam prtljag i odlučila potrošiti višak vremena na kupovinu časopisa i nekoliko slatkiša, te sam otišla u samoposlugu na aerodromu, koja se nalazi na trgu između dva terminala. Kada sam prolazila pored odjeljenja s voćem i povrćem – bile su tu i "mahale mi" divne muškatne i turban bundevice savršeno drapirane kako bi privukle kupce.
Naravno, nisam mogla odoljeti, te sam kupila po jednu od svake vrste i… ugurala ih u svoju tašnu (Longchamp shopper srednje veličine, koji je postao veoma težak i izobličen, jer su se bundeve za prostor borile s mojim laptopom. Kasnije u okviru sigurnosne kontrole moja torba se na traci za skener provozala barem tri puta lijevo-desno, da bi na kraju došlo pitanje: "Gospođo, nosite li u vašoj torbi možda neko… krupno voće?". "Ahm… ovaj… he he… nosim dvije… bundeve. A zašto, je li nedozvoljeno??"
Policajac se glasno nasmijao i rekao: "Ne, ne, sve je u redu! Osim toga, večeras je Noć vještica." I zaista je bila, što meni nije bilo ni na kraj pameti!!! Tako me ovaj praznik spasio od incidenta na sigurnosnoj kontroli, ali je spasio i moje kulinarske planove za dolazeći vikend.
E sada, darlings, htjela bih da s vama podijelim dva recepta, inspiracije, ideje… nazovite ih kako želite, koje uključuju ovo (u pravilu) narandžasto povrće. Prva, koju ću predstaviti u ovom postu, obuhvata jednostavnu i preukusnu krem-supu od bundeve s malom posebnošću kod serviranja.
Za ovaj vid supe preferiram muškatnu bundevu zbog njenog slatkastog, pomalo orašastog i bogatog ukusa, njene teksture i mekoće kod rezanja i naravno njenog zamamnog mirisa kada se kuha. Prerežite je napola po dužini, odstranite sjemenke i ogulite je. Isjeckajte bundevu na kockice ili grublje komade i već sada odvojite otprilike toliko kockica, koliko može stati u vašu ruku po strani. Zašto? E vidjet ćete u narednom postu. Kako ćete dalje je do vas darlings! Možete koristiti povrtni ili čak mesni temeljac, kako domaći, tako i industrijski, kao bazu. Principijelno nemam ništa protiv "prečaca" u kuhinji i često ih i sama koristim, ali kada je ova supa u pitanju, zaista ne volim da mi se bilo koji sastojak previše "petlja" u divni okus muškatne bundevice. Iz tog razloga u pravilu koristim samo maslinovo ulje na kojem blago ispržim crni i bijeli luk, te komadiće prase i mrkve. Nakon toga dodam kockice bundeve i začine (so, biber i nešto više ružmarina, jer se fantastično slaže s okusom bundeve, ali vi možete dodati i đumbir ili celer i peršun, te čili) i pržim ih na srednjoj temperaturi još nekoliko minuta. Nakon toga dodam vodu, čija količina zavisi od toga koja gustoća supe je po vašem okusu i pustim da se sve kuha još nekih 10–15 min. Nakon kuhanja dolazi na red pasiranje. Konačno, ako želite da vaša supica bude još kremastija, dodajte jednu do dvije supene kašike vrhnja za kuhanje.
E sada dolazi na red ta mala posebnost kod serviranja, darlings. Dok se sve kuha, u tavi bez ulja ispržim nešto bundevinih sjemenki. Dodatno ulje im ne treba, jer imaju svoje, koje se aktivira kroz proces zagrijavanja i učini da sjemenke nabubre, dobiju na ukusu i postanu hrskave. Također bez ulja zapečem i nekoliko komadića suhog mesa (ništa za vegetarijance).
Konačno, sipajte supu u tanjire, pospite je s nekoliko kapljica bundevinog ulja, dodajte pečene komadiće mesa i sjemenke i… uživajte!
Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.